h i r d e t é s

Kövér László szerint nem biztos, hogy jó ötlet volt Göncz Árpádot köztársasági elnökké választani

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kövér László szerint nem biztos, hogy jó ötlet volt Göncz Árpádot köztársasági elnökké választani

2019. október 23. - 06:18

 

Ambivalens érzései vannak Kövér Lászlónak, ha a rendszerváltásra gondol. A házelnök csaknem két órán át beszélt az NKE-n.

Kövér László - Forrás: uni-nke.hu

– Tisztelt hölgyeim és uraim. Nyugaton a helyzet reménytelen – jelentette ki Kövér László házelnök kedd este, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak. Az intézmény a Ludovika Szabadegyetem sorozat részeként azért hívta meg a Fidesz emblematikus figuráját, hogy a párt megalakulásáról beszéljen. Kövért először a megjelenésért, másodszor pedig a köszönésért tapsolták meg az érdeklődök. A házelnök stábja ugyanakkor résen volt: hiába volt baráti a környezet, Kövér beszélgetőtársa leszögezte, a sajtó nem tehet fel kérdéseket, az egyetemisták viszont – írásban – igen. Itt derült ki, hogy Kövér még ilyen helyzetben is képes „felrobbanni”, például amikor azt fejtegette, hogy Biszku Béla „hiába halt már meg, egy utolsó, mocskos gyilkos.” – Szégyen a magyar társadalomnak és a rendszerváltásnak, hogy nem a börtönben érte a halál – jelezte Kövér László. Kövér – minden tisztelete mellett – Göncz Árpád egykori államfőt is szóba hozta, akiről azt mondta: „mai fejjel visszagondolva nem biztos, hogy jó ötlet volt köztársasági elnökké választani a rendszerváltás után.”

A házelnököt megkérdezték arról is, hogy miért tűnt el a Fidesz kommunikációjából a fiatalság és a szabadelvűség. – Azért, mert már nem vagyunk fiatalok. Higgyék el, hülyén nézne ki, ha úgy viselkednék, min egy 28 éves – válaszolta, majd hozzátette: akkor lett felnőtt, amikor az első gyermeke megszületett. Ezen a ponton a házelnök érdekes okfejtésbe kezdett arról, hogy a reklámok és az üzenetek egyébként infantilis, hülye embereknek készülnek. „A beszélő kutyák meg baktériumok”.

Kövér visszasírta a 80-as évek ELTE jogi karát, amely szerinte szabadabb volt, mint napjainkban. – Nem véletlenül jött létre az önök egyeteme, bár még ez sem olyan, mint amilyennek majd lennie kell – szúrt oda az NKE rektorának. Kövér szerint a cél, hogy az állam iránt elkötelezett réteget képezzen az intézmény.

A házelnök beszélt az aktuálpolitikai kérdésekről is, például leszögezte: október 13-án nem voltak tiszta választások. Kövér a Facebookra utalt, pontosabban arra, hogy szerinte fideszes politikusokat „kiirtotta” a közösségi oldal. – Lehet az orosz beavatkozás miatt nyafogni, de Soros és a Facebook is beavatkozik – vont mérleget. Kövér a Fidesz hibáiról sokat nem akart beszélni, annyit azért elárult, vereségük egyik fő oka a fővárosban az volt, hogy „nem mindenki érezte úgy: veszíthet is”.

Kövér megkapta azt a kérdést is, hogy miként tudná visszaszerezni a kormánypárt Budapestet. A házelnöki megfejtés szerint egyszerűen, Karácsony Gergely majd ugyanúgy lerohasztja a fővárost, mint Demszky Gábor.

A kövéri jellemzések itt nem értek véget, Hadházy Ákos szerinte – mivel táblát tartott Orbán Viktor elé a parlamentben – egy szerencsétlen, beteg ember. – Kár érte, akár rendes ember is lehetett volna – mondta. Megkérdezték a házelnököt, hogy mennyire fér bele egy közjogi méltóságtól, hogy egy ellenzéki politikus primitív, ostoba fajankónak nevez, a házelnök igazi véleménye ennél sokkal durvább. Itt tért rá a szocialisták korábbi miniszterelnökére, Horn Gyulára, aki szerinte a mostani ellenzéki politikusokhoz képest egy demokrata, nemzeti elkötelezettségű úriember volt. Persze azt gyorsan hozzátette, hogy szerinte Horn 1956-ban a sajátjai ellen emelt fegyvert, majd mégis miniszterelnököt csináltak belőle. – Ebben eredezik a mai ellenzék – fogalmazott.

Volt azért olyan politikus, akiről Kövér elismerően szólt: Orbán Viktornál szerinte nincs nagyobb tehetség a Fideszben sem. – 1989-ben sem volt, és most sincs. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s