h i r d e t é s

Közel egymilliót követel az önkormányzat a közérdekű adatok kiadásáért egy újságírótól

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Közel egymilliót követel az önkormányzat a közérdekű adatok kiadásáért egy újságírótól

2019. június 02. - 11:07

 

876 ezer forintot akar kérni a XXI. kerületi önkormányzat egy szabadúszó újságírótól azért, hogy összegyűjtse és átadja az elmúlt évek ügyvédi szerződéseit és költségeit tartalmazó dokumentumokat, amelyek az ellenzékkel szemben indított pereket tartalmazzák. A felháborító eljárás miatt az újságíró a Nemzeti Adatvédelmi és Információ Szabadság Hatóság vezetőjéhez fordul.

A csepeli önkormányzat 2010 óta fideszes vezetésű, kilenc évvel ezelőtti hatalomátvétele után a helyi erős ember Németh Szilárd szabályos leszámoltatásba kezdett a kerület korábbi, MSZP-s vezetőivel szemben. Azóta közel ötven (!) feljelentést tettek csak az önkormányzati gazdálkodó cég szocialista vezérigazgatója, Szenteczky János ellen.

De hiába béreltek fel egy rakás ügyvédet az önkormányzati költségvetés terhére, hiába hozták le a közpénzből működtetett helyi újságban hétről hétre, hogy elődeik milliós csalásokat követhettek el, Némethék nagy elszámoltatási lufija kilenc év után végleg kipukkadni látszik. A félszáz feljelentésből összesen egy állta meg a helyét, egy polgári rágalmazási perben sikerült elmarasztaltatni Szenteczkyt.

Ezen felbuzdulva, május első napjaiban egy helyi újságíró, a korábban a Stop.hu-nál és az Indexnél is megforduló Bogád Zoltán azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy megtudja, hány feljelentést tettek az ellenzéki képviselők ellen 2010 óta, és, hogy mely ügyvédi irodákat bízta meg az önkormányzat, vagy annak valamelyik cége a feljelentések megírására? Továbbá, hogy mennyibe kerültek ezek a feljelentések, illetve a bíróság előtti képviselet?

A kérdések jogosak, mivel Némethék "elszámoltatása", vélhetően sok-sok millió adóforintjába került a csepelieknek. Ennek ellenére Szeles Gábor, a XXI. kerület jegyzője az újságíró adatigénylésére jelezte: az adatok előbányászása közel 900 ezer forintba, egész pontosan 876 ezer 125 forintba fog kerülni.

Miközben tehát az önkormányzat milliós jutalmat oszt ki a Németh Szilárdnak saját receptrovatot, a csepeli ellenzéknek pedig saját „bűnügyi” rovatot fenntartó helyi lap kiadójának, addig közel 900 ezer forintot akar kifizettetni egy szabadúszó újságíróval azért, hogy összegyűjtse a közérdekű adatokat arról, mennyit költött a hatalomátvétele után megindított perekre.

Az adatigénylő természetesen jelezte a jegyző felé, hogy elfogadhatatlan ez az eljárás, továbbá azt is vitatja, hogy az információk kinyerése 100 munkaórába kerülne. Bogád Zoltán ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információ Szabadság Hatóság vezetőjéhez fordult, és vizsgálatot kért az önkormányzat irreális költségtérítési igénye miatt. (hirklikk.hu)


 

h i r d e t é s