h i r d e t é s

Külföldi szakemberek is problémásnak látják a magyar igazságszolgáltatás helyzetét

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Külföldi szakemberek is problémásnak látják a magyar igazságszolgáltatás helyzetét

2019. április 30. - 14:37

 

A magyar igazságszolgáltatás helyzetét, a bírói függetlenséget, a bírák kinevezési gyakorlatának jogszerűségét vizsgálta többek között az Európai Bírói Egyesület (EAJ) munkacsoportja Budapesten.

A grémum azok után érkezett magyarországi vizsgálatra, hogy a Nemzetközi Bírói Egyesület (IAJ) tavaly novemberi, marrakesi ülésén a magyar igazságszolgáltatás helyzetét is napirendre tűzték.

A marokkói városban Ujkéry Csaba, a Kaposvári Törvényszék korábbi elnökének feljegyzése miatt foglalkoztak a hazai állapotokkal, az Országos Bírói Tanács (OBT) és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) közötti vitával, illetve Handó Tünde, az OBH elnöke kinevezési gyakorlatával, emellett a magyar delegáltak beszámoltak róla, hogy Handó kétséges eszközökkel bénítja meg az OBT legális működését, mellyel akadályozza a bírói függetlenséghez tartozó önigazgatás érvényesülését.

Marrakesben végül olyan döntés született, hogy az EAJ munkacsoportot küld Magyarországra a helyzet megvizsgálására.

– A delegáció a múlt hét végén három napot töltött Budapesten – tájékoztatta a Népszavát Halász Etelka, a Magyar Bírói Egyesület választmányi tagja. – A svájci Stephan Grass, az osztrák Gerhard Reissner és a szintén osztrák Günter Woratsch beszélt többek között Handó Tündével, Fatalin Katalinnal, az OBT elnökével, valamint a tanács több tagjával, Trócsányi László igazságügyi miniszterrel, Darák Péterrel, a Kúria elnökével, a Magyar Bírói Egyesület képviselőivel, s több bíróval is.

A munkacsoport tagjai – mind az IAJ volt és jelenlegi tisztségviselői – arra keresték a választ, alkotmányosan kritikus helyzetben van-e a magyar igazságszolgáltatás az OBH elnökének 2018 májusa óta tartó tevékenysége miatt? Kétségesnek tekinthető-e Handó Tünde bírósági kinevezési gyakorlata? Hiányzik-e az együttműködés az OBH és az OBT között? Garantáltak-e a Magyar Bírói Egyesület részvételi, érdekképviseleti jogosítványai?

– A látogatásról készült beszámolót a delegáció az Európai Bírói Egyesület jövő heti, koppenhágai konferenciáján ismerteti, s az EAJ ez alapján dönt majd a szükséges lépésekről – tette hozzá Halász Etelka, aki csak annyit jegyzett meg: a bizottság tagjai minden kérdéskörben azonosítottak problémákat.

Úgy tudjuk, a megbeszélések során a magyar tárgyalófelek többsége megerősítette, hogy Handó Tünde vezetési gyakorlat jogsértő, sok esetben nem szakmai, hanem személyes szempontok vagy politikai álláspont alapján dönt ez igaz a bírói kinevezésekre is. Többen szóvá tették, hogy az igazságszolgáltatás egyre átpolitizáltabb, s egyre inkább nyilvánvaló célja a hatalomnak a bírói függetlenség – legalábbis részleges – felszámolása.

Szerző: Vas András / nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s