h i r d e t é s

Külföldön téma lett az ukrán menekülteket ellátó legnagyobb balatoni zsidó tábor

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Külföldön téma lett az ukrán menekülteket ellátó legnagyobb balatoni zsidó tábor

2022. július 26. - 11:44

A nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette az az ukrán menekülteket elszállásoló balatonöszödi volt kormányüdülő, mely az EMIH működtetésében vesz részt több száz, hazáját elhagyni kényszerült, azonban kóser ellátást kereső orthodox zsidó menekült ellátásában.

Fotó: ynet

A legnagyobb izraeli internetes híroldal, a ynet terjedelmes cikkben és videóriportban mutatja be a 180 ezer négyzetméteres, mintegy 30 épületből álló komplexumban folyó munkát.

A magyar kormány által biztosított területen peszách óta működik Európa legnagyobb kóser menekülttábora a Mácháné Chábád tábor, melyet Meir Stambler ukrán rabbi, az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetségének (FJCU) elnöke kérésére Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija hívott életre az orosz invázió kezdetén – írja a Ynet.

Néhány héttel az invázió után felhívott Stambler rabbi és megkérdezte, hogy tudunk-e olyan helyet biztosítani Pészachra, ahol akár ezer ember elfér

– emlékszik vissza Köves rabbi, aki elmondta hogy azonnal munkához látott:

„Felvettem a kapcsolatot különböző kormányzati szervekkel és megkaptuk ennek a helynek a kulcsait. Azóta is itt van sok száz menekült, hamar rájöttünk, hogy sajnos a háború nem csak néhány hétig tart”.

„Eddig körülbelül kétezer ember járt át itt hosszabb-rövidebb időre. Vannak akik rövid időre jöttek, mások hosszú ideig maradtak, és sokan még mindig itt vannak” – mondja Stambler rabbi.

Minden nap 1200 ételt készítünk, és egyre bővülünk. Van rá igény, és hétről hétre többen jönnek. Az őszi zsidó ünnepek idejére, amelyekre már megkezdtük a regisztrációt, ezer menekült lesz itt – és egyelőre nagy sajnálatunkra nem látjuk a végét

– folytatta az ukrán zsidó vezető.

Nem csak a ynet, de a világ egyik vezető hírszolgáltatója, a Reuters is cikket és fotóriportot közölt az EMIH által működtetett intézményről. Mint írják, a háború kezdete óta több millióan hagyták el otthonaikat Ukrajnából és sokan családoknál és jótékonysági szervezeteknél találtak védelmet.

Ilyen menedékhely ortodox zsidók számára a Mácháné Chábád nevű üdülőkomplexum Balatonöszödön, ahol sok-sok zsidó család haladt át, akik többsége az Egyesült Államokba, Izraelbe és Nyugat-Európába haladt tovább. Mások Magyarországon, így például az EMIH által fenntartott balatoni volt kormányüdülőben igyekeznek kivárni a háború végét

A hagyományos közösségek a konfliktus előtt virágoztak Ukrajnában

– mondta Köves Slomó, az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija.

A zsidó élet annyira virágzó, erős és gazdag volt, hogy közvetlenül a háború előtt, azt mondják, olyan volt, mint soha a háború óta … Ezért is olyan nagy kár, hogy mindez egy szempillantás alatt szétesett a háború miatt

– fogalmazott Köves rabbi.

A Reuters emlékeztet, hogy jelenleg mintegy 400 ember él a táborban, amely a legnagyobb ilyen jellegű menedékhely Európában. (neokohn.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s