h i r d e t é s

Különlegességek, amit aligha tudtál Magyarország legrégebbi pezsgőpincészetéről

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Különlegességek, amit aligha tudtál Magyarország legrégebbi pezsgőpincészetéről

2023. december 27. - 10:18

A Törley József által alapított, immár több mint 140 éves múltra visszatekintő pezsgőgyár indulásától kezdve mind a mai napig a hazai piac központi szereplőjének tekinthető. Valóban csaknem megkerülhetetlen szereplő, hiszen Magyarország messze legnagyobb összefüggő szőlő-termőterülettel rendelkezik. Az évtizedek során számos rendkívül érdekes rekord ért el és így kötődik a társasághoz, amely bizonyítja milyen meghatározó szereplője a piacnak. Ezekből gyűjtöttünk össze három igazi érdekességet. 

A soknál is sokkal több pezsgőt készítenek

Meg tudnád saccolni, hogy hány fajta pezsgő létezik? Netán meg tudnád mondani, hogy ezekből egy pincészetben mennyi készítenek? Bizony vannak olyan házak, ahol ez meglepően sok, sőt, nagyon sok! A Törley név Magyarországon szinte a pezsgő szinonimája. Messze a legismertebb pezsgőmárkák egyike, ám azt már kevesen tudják, hogy mennyire nagy a palettája? Ennek nagysága még a piacon jártas szakemberek egy részének is igencsak meglepő lehet. A társaság Magyarországon, egyedülálló módon négy féle technológiával, nem kevesebb, mint 60 féle pezsgőt készít a teljesen száraztól az édesig. Ezek között vannak a tradicionális eljárással készített pezsgők, amelyek legkevesebb 24-36 hónapig érlelődnek a pincékben. Az eljárás különlegessége, hogy ilyenkor a pezsgő abban a palackban kerül a fogyasztók asztalára, amelyben erjedt, majd érlelődött.

Magyarország legnagyobb szőlője

A Törley – a szó legszorosabb értelmében – Magyarország legnagyobb felületen működő borászati vállalkozása és szőlőtermelője. Az etyeki dombokon és vonzáskörzetében ugyanis csaknem 900 hektár saját, s ami igazán különleges, egybefüggő szőlőterülettel rendelkezik. A társaság egyébként a szőlőtermesztéstől kezdve a palackozásig valamennyi munkafolyamatot ellenőrzi, illetve maga végzi, így a tehát a pezsgő- és borkészítési technológia immár több mint 140 éve, az 1882-es alapítás óta házon belül van.

Meglepő hol piacvezető a Törley

Külföldi piacok nélkül egyetlen, szektorában meghatározó vállalat sem létezhet. Ennek fényében abban nem sok meglepő van, hogy a Törley az elkészített pezsgők több mint egyharmadát, a borainak mintegy felét exportra szállítja. A magyar pezsgő legfontosabb piacai Skandináviában, Kanadában és a Baltikum országaiban találhatók, de eljutnak olyan távoli helyekre is, mint Kína, Japán, de Ghánában és Nigériában is isznak Törley készítményeket.

Utóbbiak igazán különleges helyszínnek számítanak, az azonban kifejezetten meglepő, hogy van olyan ország, ahol az egy főre jutó Törley pezsgőfogyasztás bizony a magyarországihoz mérhető! Észtországban a piacvezető Törley pezsgőből egy főre számítva évente körülbelül annyi fogy, mint itthon. Ehhez mérhető hatalmas szakmai siker az is, hogy a kanadai Quebec tartományban a pincészet egy meghatározó márkája, a Hungaria Grande Cuvée Brut pezsgője a piacvezető. Mindez azért is különösen nagy szó, mert ezt a tartományt elsősorban francia ajkúak lakják, ahol a francia márkák roppant erős beágyazottsággal rendelkeznek.