h i r d e t é s

Lángokban a legendás gyár, az orosz ipar egyik legfontosabb beszállítója

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Lángokban a legendás gyár, az orosz ipar egyik legfontosabb beszállítója

2023. április 22. - 09:21

A közösségi médiába kerültek fel a felvételek arról, hogy kigyulladt az egyik legnagyobb, Szentpéterváron található orosz Kirov (vagy Kirovszky) Zavod gyár. A gyárból feltörő füst színe alapján erősen mérgező anyagok terjedhetnek a környéken.

Forrás: RIA Novosti

A Twitterre került fel több felvétel arról, hogy a Szentpéterváron található, többszöri Lenin-renddel kitüntetett, 1789-ben alapított Kirov üzem lángokban áll, a komplexumból hatalmas mérgező füstfelhő tör a levegőbe. A füst színe erősen hasonlít ahhoz, ami a salétromsav égésekor keletkezik, amely egy rendkívül mérgező vegyület.

A Kriov gyár korábban gépipari és mezőgazdasági gépeket gyártó üzem volt, leszámítva a második világháború időszakát. Ekkoriban (az összes gyártósorral és munkással együtt elköltöztetett üzem) 1939 vége és 1945 májusa között több mint 18 000 nehéz harckocsit (KV-1-eseket) és önjáró löveget gyártott a szovjet Vörös Hadsereg számára, amely a teljes gyártás mintegy 20 százalékát jelentette.

A gyár hivatalos honlapja szerint jelenleg Kirovetsz traktorokat, gőzturbina-berendezéseket, fúrótornyokat és speciális acélötvözeteket gyárt. Az üzemben található Oroszország egyetlen, korszerű, hajókhoz és hajóturbinák teszteléséhez alkalmas univerzális próbapadja. (Portfolio)