h i r d e t é s

Lefeleződött a gázár, itt a három havi mélypont

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Lefeleződött a gázár, itt a három havi mélypont

2022. október 04. - 09:36

Ma is folytatódik a gázár csökkenése, miután az elmúlt napok hírei alapján úgy tűnik, stabilizálódhat a kontinens gázellátása. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

Az elmúlt hetekben az orosz mozgósítás mellett az Északi Áramlat vezetékeket ért támadások is aggasztották a piaci szereplőket, azonban a kezdeti pánik mérséklődését követően hamar a csökkenésé lett a fő szerep, amivel az augusztusi csúcshoz képest lefeleződött a gáz ára. - írja a Portfolio

Tegnap 10 százalékot esett a gáz ára, az esés pedig ma is folytatódik, 5 százalékos csökkenést követően a 162,5 eurós szinten áll a jegyzés, ami már 23,8 százalékkal van alacsonyabban a múlt heti 212,5 eurós csúcshoz képest.

A mostani esés egyben azt is jelenti, hogy közel 3 hónapja nem látott szintre csökkent a jegyzés, az augusztusi 342 euróhoz képest pedig már 52,7 százalékkal került lejjebb a gáz ára.

Mi áll az esés hátterében?

  • Annak ellenére, hogy továbbra is a fogyasztás mérséklésére hívják fel az uniós tagállamok vezetői a gazdasági szereplőket, úgy tűnik, hogy az idei télre kitarthatnak az európai gáztárolók, miután a vártnál gyorsabban telnek a készletek, valamint az ellátást is sikerült stabilizálni. A takarékosság azonban azért is kiemelt fontosságú, mivel a jövő évi betárolási időszak kritikus fontosságú lehet a kontinens gázellátásának szempontjából.
  • A kedvező készletadatok mellett a friss előrejelzések a vártnál enyhébb időjárást mutatnak, ami szintén hozzájárul az árcsökkenéshez.