h i r d e t é s

Leszakad a Híd a romák alatt

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Leszakad a Híd a romák alatt

2016. február 16. - 14:52
0 komment

 

Egészségi állapotára hivatkozva távozott posztjáról az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke.

Fotó: Magyar Nemzet

Hegedüs István az ATV-nek úgy nyilatkozott: a stressz miatt megromlott egészsége, ráadásul folyamatos fenyegetések érik - írja a Magyar Nemzet. Lapunk ugyanakkor úgy értesült, hogy bár az elnököt nemrég szívinfarktus gyanújával kórházban is kezelték, döntése mögött sokkal inkább a roma szervezet várható csődje áll.  A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumok szerint ugyanis közeleg a cigány önkormányzat összeomlása. A bukás pedig a korábbi elnökhöz, Farkas Flóriánhoz köthető, botrányos, Híd a munka világába című program miatt következhet be. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ugyanis várhatóan a teljes támogatási összeg visszafizetésére kötelezi a romákat. A tárca január végén ellenőrizte a szervezet részvételével zajlott, főként uniós pénzből indult program pénzköltéseit, és számtalan szabálytalanságot állapított meg.

Az Index pedig lapunk információival egybevágóan arról számolt be tegnap, hogy példátlan lépésre készül az Emmi, és a szabálytalanságok miatt felmondják a 2013-ban kötött uniós támogatási szerződést az ORÖ-vel. A támogatási összeget eszerint vissza kell fizetni, ez közel 1,6 milliárd forintot tesz ki. Csakhogy a szervezet kasszája üres.

Féléves késés

Mindezt alátámasztja az Emmi munkatársai által elkészített záró ellenőrzési jegyzőkönyv. Ebből kiderül, hogy a Magyar Nemzet után csaknem féléves késéssel a kormányzat ellenőrei is körbejárták a Farkas Flórián jelenlegi miniszterelnöki biztos, fideszes képviselő nevéhez köthető Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet által megvásárolt ingatlanokat. Ezek azok a regionális irodák, amelyeknek már tavaly augusztus óta kellene kiszámítható és folyamatos munkalehetőséget biztosítania elsősorban hátrányos helyzetű cigányoknak. Azonban az irodák teljesen üresek, többnyire rossz állapotúak, munka pedig egyikben sem folyik.

Az Emmi-ellenőrök elsőként a gödöllői irodát látogatták meg, amelyet siralmas állapotban találtak. Az egykor bútorboltként üzemelő ingatlant 25 millió forintért vásárolta meg az ORÖ, ám a jegyzőkönyv szerint csaknem ugyanennyit kellene rákölteni, hogy használható legyen. Az épület korszerűtlen és „erősen felújítandó”. Az akadálymentesítés nem megoldott, hiányzik az ingatlanhoz tartozó dokumentáció. A tárca ellenőrizte a salgótarjáni és a zalaegerszegi ingatlanokat is, amelyek akadálymentesítése szintén nem megoldott. Ráadásul egyik irodánál sem jelzi semmi, hogy munkaközvetítő irodáról van szó. Berendezés egyik helyen sincs. A jegyzőkönyv kitér arra is, hogy jelen állapotában egyik ingatlan sem alkalmas a feladata ellátására. A vidéki irodák közül a pécsi az egyetlen, amely megfelelne a feltételeknek, ám az akadálymentesítés – a jelentés szerint – lehetetlen, ami viszont alapvető elvárás volt a programban.

Óriási szabálytalanságok

A minisztérium munkatársai óriási szabálytalanságokra bukkantak a fővárosban több mint negyedmilliárd forintért megvásárolt budai ingatlanban is, ahol szinte összes szükséges dokumentum hiányzik. Az épületben több felújítást is végeztek, ám így sem tudták hibátlan állapotba hozni az irodaházat, továbbá az elvégzett munkákat semmilyen módon nem lehet igazolni. Figyelemre méltó az is, hogy még az irodák közös arculatára is milliókat költöttek – legalábbis papíron.

Az tárca ellenőrzése kitért az informatikai beszerzésekre is. Az ellenőrök vizsgálták volna a megvásárolt szervereket, azonban az azokhoz kapott jelszavak érvénytelenek voltak, így nem tudták megállapítani, mit tartalmaznak. De érdekesen zajlott a jegyzőkönyv alapján a szoftverbeszerzés is. A jelentés megállapítja, hogy mások mellett csaknem 20 millió forintot fizettek ki egy informatikai cégnek olyan tanulmány elkészítésére, amelynek eredményeként egy szoftver beszerzése lett volna a cél. Ez viszont nem történt meg, így az erre elköltött összeg kidobott pénz volt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a vezetés bőkezűen bánt a személyi kifizetésekkel is. A Farkas Flóriánhoz köthető alkalmazottak kétszer-háromszor magasabb fizetést kaptak, mint a programban szintén részt vevő Türr István Intézet emberei. Mindezek tükrében tehát várhatóan a kormányzat felmondja majd a támogatási szerződést az ORÖ-vel. Ez pedig a szervezet végét jelentheti, lévén az önkormányzat kasszája üres.

A kormányzat is felelős?

Az eredetileg csaknem ötmilliárd forintos uniós program szabálytalan pénzköltései miatt egyébként a kormányzat felelőssége is felmerülhet. Értesüléseink szerint ugyanis az ingatlanvásárlásokat nem hagyta jóvá az ORÖ közgyűlése. Ennek fényében pedig nem világos, hogy a kifizetéseket mi alapján hagyták jóvá, és miért nem ellenőrizték, hogy a szabályoknak megfelelően zajlottak-e a döntések.

A Híd a munka világába program miatt egyébként közel egy éve nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az eljárás jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt zajlik ismeretlen tettes ellen, ám információink szerint gyanúsított azóta sincs.

A Fidesz értékes tagja

Halász János, a Fidesz frakciószóvivője az ORÖ-nél indult vizsgálatról és Farkas Flóriánról tegnap azt mondta: Farkas Flórián a frakció nagyon értékes tagja. Mint mondta, jelenleg zajlik a vizsgálat, s ha bebizonyosodik, hogy a forrást nem oly módon használták fel, ahogy a pályázati kiírásban szerepelt, akkor annak következményei lesznek. A Jobbik parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az ORÖ gyanús ügyeinek kivizsgálására. Szerintük ezt minden képviselőnek támogatnia kell, aki tiszta vizet szeretne önteni a pohárba. A gyanús pénzköltésekre elsőként rámutató LMP-s politikus, Hadházy Ákos pedig azt a kérdést tette fel: miért van még szabadlábon Farkas Flórián. (MN)

 

mno.hu


 

h i r d e t é s