h i r d e t é s

Lex Felcsút: tovább titkolózhatnak a támogatásokról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Lex Felcsút: tovább titkolózhatnak a támogatásokról

2017. június 27. - 10:05

 

A jövőben nem kell közhasznúnak lennie az eltérített adóforintokból támogatott utánpótlásneveléssel foglalkozó alapítványoknak

Forrás: index.hu

Újabb lehetőséget teremtett a kormányzat többek között a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak és más sportszervezeteknek, hogy eltitkolják, mely cégek utalják nekik a tao-támogatást, ahelyett, hogy az államkasszába folyatnák a pénzt - írja a Magyar Nemzet.

A vonatkozó törvénymódosítás szavazásakor a röplabda látványsporttá emelése, és ezzel bevonása a tao-támogatási rendszerbe került a középpontba. De nem ez volt az egyetlen változtatás.

Az elfogadott javaslatok közül a legfontosabb egy mindössze kétsoros bekezdés, amely mindenhonnan törölte a közhasznú szót a törvény szövegéből. Így míg korábban csak ilyen minősítéssel rendelkező alapítványok kaphattak támogatást, addig a jövőben bármilyen utánpótlás-neveléssel foglalkozó alapítvány juthat támogatáshoz.

Szakértők szerint a cél ezzel az lehetett, hogy egyes támogatott sportszervezeteknek a jövőben se kelljen elárulniuk, kitől kapják a pénzüket. A hagyományos alapítványok ugyanis kisebb mértékű adatszolgáltatásra kötelezhetők, mint a közhasznúak.

A tao-támogatás bevezetése óta, a felcsúti alapítvány 12 milliárd forintot kapott. Nemrég a DK beperelte őket, a párt másodfokon is nyert, de az Orbán Viktor alapította és Mészáros Lőrinc vezette alapítvány a Kúriához fordult. Az új törvény szerint azonban kérdéses a másodfokú ítélet, amiben azt mondták ki, hogy a dokumentumok azért nyilvánosak, mert a FUNA közhasznú szervezet, amely közhasznú tevékenységet lát el.

Ha a jövőben a FUNA nem lenne közhasznú, már más lenne a helyzet. A közhasznú alapítványokra vonatkozó módosítás egyébként az eredeti törvényjavaslatban még nem szerepelt, csak az utolsó pillanatban került bele a törvényalkotási bizottság javaslatára. - írja az ATV.hu


 

h i r d e t é s