h i r d e t é s

Lilebíbicet figyeltek meg Baks környékén

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Lilebíbicet figyeltek meg Baks környékén

2020. március 18. - 12:22

Közép-Ázsiában és Délnyugat-Szibériában őshonos lilebíbicet (Chettusia gregaria) figyelt meg a Kiskunsági Nemzeti Park egyik munkatársa Baks mellett, a madárritkaság eddig csupán néhány alkalommal fordult elő Magyarországon - közölte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja szerdán.

Lilebíbic - Forrás: wikipedia / Cks3976

A 30 centi körülire megnövő, fokozottan védett madár csak nagy ritkán vetődik a Kárpát-medencébe, hiszen közép-ázsiai és délnyugat-szibériai száraz sztyeppék fészkelőfaja. Fátlan, homokos vagy füves pusztaságokon, néha tengerpartokon fordul elő. Ázsiából legtöbbször bíbiccsapatokhoz csapódva kóborol egy-egy példánya Nyugat felé. A nemzeti park munkatársa, Korom István is egy ilyen csapat átnézése során fedezte fel egy Baks melletti belvízfolton.

A távolabbról rózsaszínes szürkének látszó lilebíbic akkora, mint egy bíbic, de a lábai hosszabbak. Teste szürkés, hasa gesztenyebarna, tollazata télen fakóbb, szárnyfesztávolsága 64-76 centi, tömege 150-260 gramm.

Rovartáplálékát - szöcskét, bogarat, tücsköt - a talajról zsákmányolja, magok csak kis mennyiségben szerepelnek étlapján. (MTI)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s