fbpx Ma is elmentem futni, de nem a szokott útvonalon, hanem a „hosszabbon” | CIVILHETES

h i r d e t é s

Ma is elmentem futni, de nem a szokott útvonalon, hanem a „hosszabbon”

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Ma is elmentem futni, de nem a szokott útvonalon, hanem a „hosszabbon”

2021. szeptember 12. - 15:55

 

Mióta másfelé lakom, már nem az Erzsébet park végétől indulok, hanem a Szent György ároknál kanyarodok rá a biciklis útra. Így elkerülte a figyelmem, hogy megkezdődött a lakópark játszóterénél a „beruházás”.

Vettem rá egy pillantást, de futottam tovább, gondoltam, majd visszafelé megnézem, hogy mi ez a túrás. Annyira boldog voltam első pillantásra, hogy a CIVILHETES több mint 10 éves alapítása óta először én is tudok őszintén, pozitívat írni arról, ami szeretett városomban történik.

Fecske projekt - éljenek a fecskék!

Mívesen kivitelezett kapu, rajta csavarozott táblák, egy kifejezetten jó kezdeményezés és nagyszerű megvalósítás.

Azután futottam tovább és végig az járt a fejemben, hogy ezt meg fogom írni, mert ez valóban jó és ezer köszönet érte.

Már éppen billentyűzetet ragadtam, amikor – bár tiltva vagyok az oldalán – ez jött szembe a Facebook-on:

Vissza is néztem a képeket és ez nem vicc, mint a buszmegálló oldalán a sikerpropaganda arról, hogy van elektromos busz, és ingyen lehet rajta utazni (volt egy hónapig, de kicsire nem adunk).

Épül a futókör, amely egy viszonylag éles kanyart fog vetni a Fecske projekt előtt. Próbálok továbbra is pozitív maradni. Nagyszerű, hogy megépül, igaz a nyomvonala számomra erősen kérdéses, de én csak esztergomi átlagember vagyok, akinek a véleményét igazából csak 5 évente kérdezik meg, amikor elmehetek szavazni.

Engem már nem zavar, ha futás közben emelkedik a pálya, ahogy az sem, ha lejt, a vízzel és a hóval sincs bajom, legfeljebb elesek. De ha majd egy ilyen baleset a futókörön történik meg (ne történjen meg), akkor legalább tudom, hogy hogyan kell igény szerint jogorvoslathoz vagy a biztosítóhoz fordulni.

Lejtő vagy emelkedő?

Lehet, hogy lesz kötelező haladási irány és akkor legalább a kicsúszás esélye minimális lehet. De hát Magyarországon élünk és itt a szabályokat eléggé lazán vesszük.

A lakóparkban élők is bizonyára örömmel és harmóniában fogják megélni, amikor a sportszerető embereket ráeresztik a kertjeik alá. Sok futó autóval jut el a helyszínre, parkolóhely pedig nem lesz több.

Komolyan nem értem... Fizikai fájdalmat okozna a városvezetésnek, ha hozzáértőkkel egyeztetne, mielőtt megkezdi a sok éve igért futókör megépítését? (Nem velem, én csak egy mezei szavazó vagyok és hobbifutó.)

És annyi kanyar van benne, mint égen csillag. Tényleg egyetlen ember nem volt a csapatban, aki életében futott? Vagy ennyire gyengus a lobbi-ereje, hogy átengedte ezt a kacskaringót? Aki fut, nem szereti a kanyart, mert csúszós lehet, mert másképp kapja a terhelést a szervezet, mert lassít. Így ahelyett, hogy a mozgás örömét élvezhetné az ember, folyton lassítania és terhelés váltania kell. Így a mozgás már nem annyira öröm, hanem inkább felesleges megterhelés. Szóval, én a magam részéről maradok a biciklisúton és "harcolok" tovább a kerékpárosokkal. Vannak olyan sporttársak, akik abból űznek sportot, hogy milyen közel tudnak "elsuhanni" az ember mellett, vannak, akik szerint a biciklis út versenypálya, vannak az autóból kutyát sétáltatók és vannak a biztonsági játékosok, akik csengetnek, hogy jönnek, de valahogy sosem tekernek el az ember mellett. Van ennek az egésznek valami bája, és legnagyobb sajnálatomra, ez a futókör nem hozza el a változást, marad minden úgy, ahogy eddig.

Vizesblokk lesz, vagy marad a bokor?

Nem nagyon érdekelnek azok a vélemények, hogy "nekem semmi sem jó". Apám azt tanította, hogy "nem vagyunk olyan gazdagok, hogy szart vegyünk". A "fölfogásbéli különbségek" elkerülése végett kifejtem, mire gondolt jelen esetben édesapám.

Arra, hogyha van pénzem valamire, amit már rég óta szeretnék, ráadásul évek óta ígérem a családnak, akkor megkérdezek valaki hozzáértőt arról, hogy mit tervezek vásárolni, mennyi rá a keret. A jó tanácsokat meghallgatom, a pro- és kontra érveket felírom egy darab papírra, két oszlopba és döntök. Na, ezzel a futókörrel kapcsolatban úgy érzem, valahol a felénél elfogyott az egyeztetés és döntés született. Azután majd lehet tapsolni. Gondolom a legnagyobb tetszést azok között fogja ez a „műtárgy” aratni, aki életében csak két dolog után futott; „nő és busz után”.

Üljön be polgármester úr inkább egy hamburgerre a McDonald's-ba...

Frissítés (2021. szeptember 26. 12:21)

A fejlődés töretlen, továbbépítik a futókört, a sok 90 fokos kanyar mellé beépítésre kerül egy egyenes szakasz is.


 

h i r d e t é s

Kommentek