h i r d e t é s

Magasabb nyugdíjért gyűjtenek aláírásokat

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Magasabb nyugdíjért gyűjtenek aláírásokat

2019. december 29. - 07:24

 

A nyugdíjas szervezetek szerint a mostani nyugdíjszámítási rendszer sem jó.

A kép illusztráció! - Forrás: 24.hu

Aláírásgyűjtést kezd januártól a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa – tudósított az RTL Híradó. A legnagyobb nyugdíjas szervezeteket összefogó testület célja, hogy a kormány már januártól magasabb nyugdíjat adjon, és kedvezőbb nyugdíjszámítási rendszert akarnak elérni.

A kormány a követelésekre érdemben nem válaszolt, szerintük a gazdasági növekedés eredményeiből a nyugdíjasok a nyugdíjprémiumon keresztül részesülnek.

A nyugdíjemelés minden évben annyi, amekkora infláció a kormány szerint lesz. Ha nem passzol a két adat, akkor novemberben kiegészítik a nyugdíjakat, hogy annyival nőjön, amekkora a január-augusztusi infláció volt, és ehhez jön még 3,5 százalékosnál nagyobb GDP-növekedés esetén a nyugdíjprémium. Csakhogy a nyugdíjas infláció (azaz a mutató, amelyet az idősek fogyasztása szerint súlyoznak át, például nagyobb súllyal veszik figyelembe a gyógyszereket, alig számítanak viszont az iskolaszerek) gyakran magasabb az inflációnál. Az mfor.hu úgy számolt, hogy idén az első tizenegy hónapban a nyugdíjas infláció 3,6 százalékos volt, míg az infláció csak 3,4. (hvg.hu)


 

h i r d e t é s