h i r d e t é s

Magyar kutató fedezett fel egy kisbolygót, ami két órával később a tengerbe zuhant

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Magyar kutató fedezett fel egy kisbolygót, ami két órával később a tengerbe zuhant

2022. március 13. - 07:01

Kisbolygó robbant fel a Föld légkörében, majd a darabjai az óceánba zuhatnak Izland közelében. 

Forrás: RTL.hu

A becsapódás előtt két órával fedezte fel az aszteroidát egy magyar csillagász, Sárneczky Krisztián. Ez volt az ötödik alkalom, hogy a becsapódása előtt észleltek egy ilyen égitestet. Az előző négyet Amerikából jelezték, Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént, így ez igazi tudományos szenzációnak számít.

Pénteken egy körülbelül 3-4 méteres kisbolygó érte el a Föld légkörét. Sárneczky Krisztián, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa két órával a becsapódás előtt vette észre az aszteroidát. A csillagász azt mondta, ez igen ritka felfedezés.

„Ez volt az ötödik az emberiség történetében abból a szempontból, hogy megtaláltuk a Föld légkörét elérő égitestet, még mielőtt ez megtörtént” – nyilatkozta az RTL Híradónak.

Az előző négyet Amerikából észlelték, így Sárneczkynek köszönhetően Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént.

A Piszkés-tetői obszervatóriumban dolgozó csillagász pénteken este a Földtől 100 ezer km-re, vagyis körülbelül harmad holdtávolságra vette észre a kisbolygót az égbolton.

Mint minden ismert kisbolygó vagy földközeli égitest, ez is a naprendszerben keringett sok millió évig, most azonban letért a pályájáról és elindult a Föld felé. A tudós szerint az ilyen égitestek általában már a levegőben felrobbannak, ezt a megfelelő műszerekkel mérni is lehet.

„Létezik egy infrahang detektáló hálózat, és annak a grönlandi, izlandi állomásán is észlelték azt a hanghullámot, amit ez a légköri robbanás okozott” – mondta.

Izland északi részén pár másodperces villanást is láttak, Sárneczky Krisztián szerint ezt a robbanás okozhatta, ami után a törmelékek a tengerbe zuhantak.

Az előző 4 robbanás fele szárazföld felett történt, mind a kettő Afrika területén. Az azokból visszamaradó kőzetdarabokat megtalálták.

Hát az enyém a norvég tenger mélyéről valószínűleg soha nem fog előkerülni 

– mondta a csillagász.(rtl.hu)