h i r d e t é s

Magyar rendezők nyertek a filmfesztiválon

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Magyar rendezők nyertek a filmfesztiválon

2017. november 01. - 07:10

 

Magyar győzelem született a reformáció 500. évfordulója kapcsán rendezett VI. Egri József Filmfesztiválon Vajdaságban! 

Kiss Stefán Mónika és Oláh Tamás

A szakmai zsűri Kiss-Stefán Mónika rendezőnek ítélte a megosztott első díjat a Semmelweis arca című filmért, valamint a másik megosztott első díjat a szerbiai Kanjiža Calling című filmnek, azaz a K. Kovács Ákos és Oláh Tamás alkotópárosnak.

A Semmelweis arca a XIX. század egyik legnagyobb újítójáról szóló, a XXI. század képi világával megálmodott, modern eleganciával formált, a mai trendi elvárásoknak megfelelő alkotás.  A rendező a fődíj pénzjutalmát a reformáció 500. évfordulója előtt tisztelegve, a Délegyházi Református Templomnak ajánlotta fel, ahol kántorként szolgál.

Kiss-Stefán Mónika filmrendező egy újabb nézőpontból mutatja be a Semmelweis Ignác halála körüli rejtélyeket, sőt azt is megtudhatjuk, hogy miként nézhetett volna ki a legenda, ha nem támadja meg a szifilisz.  A rendező sajátossága, hogy minden filmjéhez maga írja a zenét is.

Kiss-Stefán Mónika: „Miért került tébolydába? Miért bántalmazták ott? Mi okozta valójában a halálát? Szifilisz vagy vérmérgezés? Miért exhumálták négyszer? Milyen gyermeki csontokat őrzött a koporsó? Milyen lett volna Semmelweis igazi arca, ha nem ragadja magával a betegség?  Filmes szakemberként még soha nem találkoztam ennyi rejtélyes kérdéssel, éppen ezért izgatott a téma. A forgatókönyv írása közben egyre izgalmasabbá vált a történet, hiszen rá kellett jönnöm, hogy fő kérdéseinkre a válasz, hogy miben is hallhatott meg valójában az anyák megmentője vagy, hogy milyen is lehetett Semmelweis igazi arca, csak a forgatás utolsó napján derülhetett fény.

A film titkokat, rejtélyeket tár fel Semmelweis életéből.

K. Kovács Ákos és Oláh Tamás Kanjiža Calling című filmje a szerbiai magyarkanizsai fiatal szerb és magyar újítók gondolatait osztja meg a megmaradásról, elvándorlásról, új ötletekről, a fiatal generáció gondolkodásmódjáról.

Teljes film >>

Topolyán, Topolya Község Múzeumában idén filmfesztivállal és kiállítással tisztelegtek a reformáció 500. évfordulója kapcsán. A versenykiírás szerint maximum 25 perces filmekkel pályázhattak a maximum 45 éves alkotók.  A szervezők olyan filmeket vártak, melyek témái kapcsolatba hozható bármely vallási, kulturális, tudományos, gazdasági újítással.  A fesztiválnak egy egyedülálló kiállítás ad helyszínt ahol a vajdasági református és evangélikus múltból és jelenből ad ízelítőt 12 vajdasági település 126 tárgyával. 

A VI. Egri József Filmfesztivált a Film-Múzeum civil szervezet szervezte, támogatója Topolya Község Önkormányzata volt.


 

h i r d e t é s