h i r d e t é s

Magyarország 1,67 milliárd euró pénzbírságot kapott az EU-alapok hibás kezelése miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Magyarország 1,67 milliárd euró pénzbírságot kapott az EU-alapok hibás kezelése miatt

2019. november 20. - 18:36

A magyar kormánynak legkevesebb 560 milliárd forint (kb. 1,67 milliárd euró) pénzbírságot kell fizetnie az Európai Uniónak a többéves pénzügyi keretből (MFF), az EU 2014–2020-as költségvetéséből származó, a tagállamok támogatására szánt költségvetésnek rossz kezelése miatt.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Az Európai Bizottság becslése szerint pénzügyi korrekciókat kell végrehajtani a 30 operatív program 15 EU-tagállamban való végrehajtása során 2018-ban.

Az EU szabályai lehetővé tették volna a magyar kormánynak, hogy elutasítsa a bírságot, és megkérdőjelezze az Európai Bizottság megállapításait projektenként, ám ehelyett úgy döntött, hogy elfogadja az úgynevezett 10% -os átalányösszegű pénzügyi korrekciót, vagyis az összes 10% -át az EU által az EU-tól kapott források a jelenlegi költségvetési ciklusban.

A magyar sajtó azonban beszámolt arról, hogy további szankciókra számítanak, amelyek a bírságot 2,1 milliárd euróra növelhetik.

Jávor Benedek, korábbi zöld képviselő, aki megvizsgálta a kormány uniós forrásainak felhasználását és nyilvánosságra hozta a hírt, a bírság az Orbán Viktor magyar köztársasági miniszterelnökhöz közeli oligarchák „Magyarország költségei korrupciójának költségei”.

A magyar kormányt hosszú ideje azzal vádolják, hogy visszaél az EU pénzeszközeivel, a magyar közbeszerzési rendszer állítólag az ország miniszterelnökének, Orbán Viktornak szövetségesei és rokonai által működtetett vállalatoknak kedvez.

Az EU döntését kommentálva a magyar innovációs és technológiai minisztérium hangsúlyozta, hogy a bírság nem jelenti az ország számára a jelenlegi többéves pénzügyi keretben elkülönített források fennmaradó 25% -ának csökkentését.

"Magyarország nem fog semmiféle károkat szenvedni, hazánk nem veszíti el az EU forrásait" - mondta a minisztérium nyilatkozatában, amelyben a híreket "politikai hisztérianak" nevezte.

Dominik Istrate / emerging-europe.com

Ez fejenként mínusz 56 ezer forint, így karácsony előtt.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s