h i r d e t é s

Már megtekinthető az egyik legbizarrabb sorsú magyar múmia a Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág című kiállításán

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Már megtekinthető az egyik legbizarrabb sorsú magyar múmia a Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág című kiállításán

2015. április 12. - 17:43
0 komment

 

A Magyar Természettudományi Múzeum most látható kiállításának egyik legjelentősebb elemét, egy buddhista szerzetes mumifikálódott holttestét nemrég szállították el, így aki nem látta, a Múmiavilág kiállításon már nem találkozhat vele.

A szervezők azonban nem kevésbé izgalmas emlékkel helyettesítették a szerzetes földi maradványait. Az új jövevény nem más, mint Arányi Lajos öt-hat éves korában elhunyt kisfiának széken ülő pózban bebalzsamozott holtteste.

Talán többekben is megrökönyödést kelthet, hogy miképpen került bebalzsamozásra a kisfiú ülő pózban, egy állandó székkel kiegészítve, felöltöztetve.
Arányi János, Magyarország első kórboncnoka 1862-ben vesztette el kisfiát, s nem volt képes feldolgozni legkedvesebb gyermekének tragikus halálát. Egy roppantul meglepő megoldást választott arra, hogy soha ne kelljen elengednie a fiút: a holttestet bebalzsamozta, felöltöztette, majd egy egészen speciális eljárással egy székre ültette, s végleges nyughelyéül saját dolgozószobáját jelölte ki.
A némileg horrorfilmbe illő történethez az is hozzátartozik, hogy a holttest 25 éven át ült Arányi íróasztalával szemben, az örökkévalóságnak beállított tekintetével őrizve apját munka közben egészen 1887-ig, a kórboncnok haláláig.

Arányi valószínűleg megszállottja lehetett foglalkozásának. Ő balzsamozta be többek között Ferenc József kétévesen elhunyt kislányát, amiképpen a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István holttestét is.

A kisfiú múmiája Arányi halála után a Patológiai Intézetbe került, onnan aztán a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Könyvtár- és Levéltárába szállították át., s egészen mostanáig ott pihent. Végig tudtak róla, de mindez idáig nemigazán került a figyelem középpontjába.

A szakértők a kiállítás ideje alatt szeretnék majd elvégezni a testen azokat a vizsgálatokat, melyek segítségével többet is megtudhatnak majd a kisfiú bebalzsamozásának körülményeiről. A legelső lépés természetesen a CT vizsgálat lesz.

 

(Fotók: MTI fotó: Máthé Zoltán)


 

h i r d e t é s