h i r d e t é s

Már most emelt rezsit kérnek a szegényebbektől, a feltöltőkártyával vásárlóktól

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Már most emelt rezsit kérnek a szegényebbektől, a feltöltőkártyával vásárlóktól

2022. augusztus 05. - 06:14

A háztartások körében augusztus 1-je óta élő, megemelt energiadíj-számlázás keretében az áramot feltöltőkártyával vásárlók egy részétől a jelek szerint már most szinte teljes egészében a megemelt díjat kérik. Az MVM „hamarosan” tájékoztatást ígér.

A kép illusztráció! - Forrás: gyongyostv.hu/képkivágás

Az augusztus 1-jén életbe lépett új rezsiszabályok értelmében az „átlagfogyasztás” felett a gázszámla mintegy hét-, a villanyszámla pedig kétszeresére ugrik. A részletszabályok azóta sem világosak. Így nem egyértelmű, egy hónapon belül pontosan mely számlázási mód szerint mi számít átlag alatti és afeletti fogyasztásnak. Bár az illetékes MVM ügyfélszolgálatosai igyekeznek pontos választ adni, maga az állami cég sajtóosztálya a megkeresésekre nem vagy érdemben nem reagál, tehát a kérdésekben hivatalos, világos álláspont azóta sincs. Hasonló, vagy ha lehet, még zavarosabb a kép az előre fizetős mérőórák kapcsán. Olvasónk augusztus 1-jén 968 forinttal töltötte fel előre fizetős villanyóráját, amiért 15 kilowattóra (kWh) áramot kapott. Így 64,5 forintos átlagár jött ki. (Júliusi feltöltéseit a rezsicsökkentett, kWh-nként 36,2 forinton számolták el.)

Kutatásaink szerint sem a július végén megjelent első, sem a bevezetés után, augusztus 2-án megjelent rezsiszabály-pontosítások nem térnek ki az előre fizetősökre. Az MVM honlapján pontos tájékoztatás nincs. A megemelt lakossági villamosenergia-árakkal kapcsolatos „gyakori kérdések” egyik válasza szerint az (immár szintén MVM-tulajdonú) E.ON Áramszolgáltató Kft. ügyfelei körében az előre fizetős mérők feltöltését a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakban 2523 kWh mennyiségig az alacsonyabb, efelett pedig „lakossági piaci áron” számolják el. (Az alacsonyabb, vagyis rezsicsökkentett díj mintegy 36, a „lakossági piaci ár" pedig körülbelül 70,1 forint.) Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfeleinek viszont be kell érniük azzal, hogy „tájékoztatás hamarosan”. Földgáz esetében a honlap egyértelműbb. Eszerint az előre fizető mérők fogyasztása a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakban 1729 köbméter mennyiségig az alacsonyabb, e szint felett pedig a mindenkori versenypiaci költségeket tükröző áron kerül elszámolásra. (Itt az alacsonyabb, vagyis rezsicsökkentett díj mintegy 101, a megemelt pedig augusztus-szeptember között 732, október-decemberben pedig 752 forint.)

Ez a bizonytalanság azért gond, mert előre fizetős órákat többnyire azok a szegényebb háztartások használnak, amelyeket korábbi számlatartozások miatt egyszer már kikapcsoltak a szolgáltatásból. 

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tavaly - számításunk szerint - 122 222 előre fizetős áram-, illetve 13 355 gázmérőt tartott nyilván.

Tegnap a 24.hu is több, olvasói számlát, illetve ellenzéki nyilatkozatot közölt, melyek feltöltési időponttól függően látszólag igen következetlen számlázást tükröztek. Akadt, akinek augusztus 1-je után 70 forintos – vagyis teljes egészében megemelt - átlagár jött ki. Déri Tiborhoz, a IV. kerület momentumos polgármesteréhez több, szerény körülmények között élő család fordult panasszal, akiknél 68 forintos egységár jött ki. A párbeszédes Jámbor András Facebook-bejegyzésében arra jutott, hogy a feltöltőkártyások napi 7 kWh-ig (az évi 2523 kWh kedvezményes mennyiség egy napra eső hányadáig) mintegy 36 forintért kapják a villamos energiát, afelett pedig megemelt áron. Egy előre fizetős hozzászóló állítása szerint szerdán már valamivel olcsóbban jutott áramhoz, mint kedden, egy másik panaszos pedig 64 forintos egységárat számolt. A lap írt az MVM-nek és az illetékes Technológiai és Ipari Minisztériumnak – amiként politikusok is hasonlóképp tettek -, ahonnan mindenki várja a válaszokat.

Olvasónk számlamásolata a napi 7 kWh-s kedvezményről szóló elméletet nem támasztja alá. A kifizetett összeg és az érte kapott mennyiség alapján ugyanis számításunk szerint esetében aznap mindössze körülbelül 2,5 kWh-t számoltak el 36 forintos tarifán. (Népszava)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s