h i r d e t é s

Marad a szokásosnál enyhébb napsütés, de záporeső is a nyakunkba szakadhat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Marad a szokásosnál enyhébb napsütés, de záporeső is a nyakunkba szakadhat

2019. július 12. - 06:05

 

Pénteken délelőtt a Dunántúlon erősen felhős vagy borult lesz az ég, itt eső, záporeső kialakulhat, az ország más részein még napos idő várható. - írja az Időjárás.hu.

Szalmabálák Bicsérd közelében 2019. július 11-én. Forrás: MTI/Sóki Tamás

Délután elsősorban a Dunántúlon élők számíthatnak esőre, záporesőre, zivatarra, de az ország más részein is megnövekszik a felhőzet. Mérsékelt lesz a délnyugati szél. 20, 25 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Pénteken kettősfront érkezik térségünkbe. A front hatására görcsös és gyulladásos panaszok egyaránt felléphetnek, és a vérnyomásproblémák is fokozódnak. - írja a meteoklinika.hu

Pénteken nyugat felől egy kettősfront éri el térségünket. Mind a meleg-, mind a hidegfront-érzékenyek fokozott terhelésre számíthatnak: a görcsös és gyulladásos panaszok egyaránt fokozódnak, emellett migrénes fejfájásra is készülni kell. A legintenzívebb panaszokra a Dunántúlon élők készülhetnek, ezeken a területeken a front hatására erősen változékonnyá válik az idő. 

Az érintettek napját keringési panaszok és vérnyomásproblémák nehezítik, amennyiben intenzív tüneteket tapasztal lehetőség szerint kerülje a megterhelő tevékenységeket és töltse pihenéssel a délutánt. A Dunántúlon a nyirkos és hűvös időben a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élők panaszai szintén felerősödhetnek, ízületi panaszok esetén könnyű, átmozgató torna javasolt.

A változékony időben fontos áttérni kímélő étrendre, kerülje a zsíros és fűszeres ételeket, helyezze előtérbe a szárnyas húsokat és a halból készült fogásokat. Fogyasszon minél több zöldséget és gyümölcsöt, ezzel immunrendszerét is tartósan megerősítheti.

A táplálkozásunk átalakításánál sokszor veszünk igénybe szakember segítségét – dietetikus, táplálkozási szakértő stb. – úgy az időjárás okozta problémáink esetében is fordulhatunk szakemberhez, mert létezik segítség. 

A szabadtéri tevékenységeknek a Dunántúlon és középső tájakon nem kedvez az idő, ezeken a területeken eső, záporeső, zivatar egyaránt kialakulhat. A Tiszántúlt csak a késő délutáni órákban éri el a front felhőzete, itt a nap nagy részében még kedveznek a feltételek a szabadtéri programoknak. A csapadékos területeken az UV-sugárzás alacsony, míg a napos tájakon elérheti az erős fokozatot.

A pollenszint a Dunántúlon csökken, másutt a légköri pollenkoncentráció közepes vagy magas marad.

A közlekedés során a nedves útszakaszok okozzák a fő veszélyt. A csapadék hatására nedvessé váló útburkolaton megnő a féktáv, a balesetek elkerülése érdekében vezessen fokozott figyelemmel!

Vezető tünet a mai napon: vérnyomás-ingadozás.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s