h i r d e t é s

Marine Le Pen ígéri, hogy visszafizetni a magyar hitelt, de...

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Marine Le Pen ígéri, hogy visszafizetni a magyar hitelt, de...

2022. június 23. - 16:53

De Mészáros Lőrincnek még évekig várnia kell a 4,2 milliárd forintjára 

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke fogadja Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés elnökét a Karmelita kolostorban 2021. október 26-án - Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés 2017 óta öt alkalommal kért adományokat a támogatóitól, hogy a víz felett maradjon.

Februárban nagy visszhangja volt annak, hogy Marine Le Pen 10,6 millió eurós (átszámítva hozzávetőlegesen 4,2 milliárd forintos)  hitelt kapott attól a magyar banktól, amelyről  egy hónappal később a volt francia elnökjelölt vagyonnyilatkozatából derült ki, hogy Magyarország leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő MKB Bank.  

Abban, hogy a franciáknak kellett a pénz, semmi meglepő nincs. Marine Le Pen pártja, a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) folyamatosan pénzszűkében van, néhány éve csőd is fenyegette. Egy időben annyira drámaivá vált a helyzet, hogy két évvel ezelőtt a párt bírósági felszámolás alá került.

Súlyos adósságai – 2018-ban már 24 millió euróra rúgtak – arra kényszerítették a politikai erőt, hogy „hazafias kölcsönök” formájában, 2017 óta öt alkalommal, adományokat kérjen támogatóitól, hogy a víz felett maradjon, és továbbra is finanszírozni tudja választási kampányát az ötéves ciklus alatt. „Voltak nagyon forró pillanatok” – ismerte el a párt korábbi pénztárosa, Wallerand de Saint-Just.

Emellett a pártnak öt éve egy orosz banktól kellett hitelt felvennie, mivel francia pénzintézetek nem voltak hajlandóak kölcsönt adni a szélsőjobb tömörülésnek.

Most azonban, a jó parlamenti szerepléssel, lassan megszűnhetnek a Nemzeti Tömörülés anyagi gondjai. Már a parlamenti választás első fordulója némi könnyebbséget jelentett pénzügyi szempontból, de a második forduló végérvényesen eldöntötte, hogy elég komoly állami támogatásra számíthat. Olyanra, amilyenre még nem volt példa a szélsőjobb történetében.

Ami a pontos számokat illeti, az első fordulóban kapott mintegy 4,2 millió szavazattal a Nemzeti Tömörülés 6,9 millió eurós éves bevételre számíthat. Ehhez hozzáadódik a megválasztott képviselőnkénti 35 000 euró. Mivel múlt vasárnap 89 mandátumhoz jutott a politikai erő, szemben az öt évvel ezelőtti hét képviselőjével, a pártnak 2027-ig évente közel 10 millió eurós állami támogatást kell kapnia.

Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a mostani parlamenti választáson a pénzügyi túlélés volt a tét Marine Le Pen pártja számára. 

Az érvényben lévő választási rendszer nagyon nem kedvezett a korábban Nemzeti Frontnak nevezett tömörülés számára, hiszen Franciaországban két fordulóban, egyéni választókörzetekben dől el a mandátumok sorsa. A második fordulókban a hagyomány szerint a mérsékelt jobb- és baloldal összefogott a szélsőjobb jelölt ellen, ezért a párt nem tudott frakciót alapítani, ami jelentős bevételkiesést jelentett. Ez az úgynevezett „republikánus front” azonban a mostani választáson már nem érvényesült, mivel a két forduló között a Macron által fémjelzett Együtt koalíció és a baloldali Nupes szövetség kölcsönösen elutasították az egymással való együttműködést.

Az RN jelenlegi pénztárosa, Kévin Pfeffer, aki maga is képviselőjelölt volt Moselle-ben, közölte, a jelentősen növekvő állami támogatásból befolyó pluszpénz „lehetővé teszi számunkra, hogy törlesszük az adósságainkat”. A párt mára összesen mintegy 22 millió eurós adósságot halmozott fel. 2020-ban az RN már visszafizették azt a mintegy 4,3 millió eurót, amelyet a szélsőjobb afféle mikromozgalma, a Cotelec adott kölcsön a 2017-es elnökválasztásra. A pártnak még ki kell fizetnie a 2014-ben felvett 9,6 millió eurós orosz hitel fennmaradó részét, amelynek lejáratát a 2027-es elnökválasztás utánra tolták ki. S akkor még ott van az MKB-től felvett hitel is. – Az a cél, hogy a következő elnökválasztás előtt teljes egészében visszafizessük a hitelt, így ezt nem használhatják fel többé érvként velünk szemben – jelentette ki Pfeffer.

Ami az MKB Bankot illeti, a Magyar Bankholding Zrt. néven induló szuperbank egyik tagja Mészáros Lőrinc érdekeltségének számít, ő és üzlettársa, Szíjj László 2019 januárjában szerzett 81,5 százalékos tulajdonrészt a pénzintézetben. Korábban rebesgették, hogy maga Mészáros Lőrinc húzódozott a 10,6 millió eurós hitel folyósításától, Orbán Viktor volt az, aki meggyőzte, adja oda a pénzt a franciáknak. 

A két forduló közötti elnökjelölti vitában Emmanuel Macron az oroszoktól felvett kölcsön kapcsán azt mondta Marine Le Pennek: – Amikor Oroszországhoz fordul, a bankárával beszél. (Népszava)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky