h i r d e t é s

Matolcsy György már az EU bomlásának felgyorsulásáról vizionál

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Matolcsy György már az EU bomlásának felgyorsulásáról vizionál

2021. június 08. - 09:10

 

A jegybankelnök szerint részt kell venni Kína felemelkedésében.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke - Fotó: Balogh Zoltán / MTI

"Milyen kockázatok láthatók előre a 2020-as évtizedben?" - tette fel legújabb esszéjében a kérdést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, amely a novekedes.hu oldalon olvasható.

Matolcsy György szerint az EU bankrendszere lemaradt az amerikai és kínai pénzforradalom mögött. Még néhány technológiai áttörés, szabályozási lazítás és az EU bankrendszere helyére közel nulla költséggel működő digitális pénzügyi cégek lépnek. Ráadásul az EU bomlása is felgyorsulhat, mivel mára világossá vált, hogy az USA és Kína kettős világrendszerében nem jön létre egy harmadik, hasonlóan erős hatalom. "Az EU még megpróbálja pénzzel egyben tartani a közösséget, de már nem jöhetnek létre azok az integrált mega-programok, óriás-projektek, európai multinacionális vállalatok, technológiai áttörések, amelyek a »harmadik hatalom« kialakulását megalapoznák. 

"Ebből lép elő az EU legnagyobb kockázata: hogyan élik meg a tagállamok, választók és üzleti szektorok az egyre láthatóbb lemaradást?" - fogalmaz Matolcsy György.

Ugyanakkor több lehetőséget is lát a most zajló átalakulásokban. Ezek közé sorolta a digitális átmenet felgyorsítását, a fenntarthatóság követését az élet minden területén, az új pénzforradalmat befogadását, valamint részt venni Ázsia, ezen belül Kína felemelkedésében. 

Írását azzal zárta, hogy az 1940-es és az 1970-es évek alapvetően átalakították a társadalmak működését és most, a koronavírus-válság jelezte, most is hasonló átalakulás várható. "Az ember-mesterséges ember, a valóság-virtuális világ vagy az új kettős világrendszer kialakulásának mélyén a 0-1 digitális kód kettőssége húzódik meg. Az új társadalom mindenben kettős lesz, ezért a maihoz képest sokrétűbb, színesebb, ellentétekre épülő, erősebb versenyt és erősebb együttműködést igénylő évtized jöhet" - vetítette előre a jegybankelnök. 

Matolcsy György mostani írása még egészen követhető volt, ahhoz az egyik korábban közzétett íráshoz képest, amelyről a Népszava is beszámolt. Ebben úgy fogalmazott: "legyen hát célunk egy olyan új európai oroszlán csapat felnevelése, amelyben minket KIDSzingChi.hu névvel illetnek, ami egy új nyelv, az Engkrit (English+szanszkrit) szótárában »A magyar kölyök oroszlán ereje« címszó alatt található." (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s