fbpx Me too után Time’s Up – Avagy a Hallgatás ideje Lejárt | CIVILHETES

h i r d e t é s

Me too után Time’s Up – Avagy a Hallgatás ideje Lejárt

Olvasási idő
7perc
Eddig olvastam

Me too után Time’s Up – Avagy a Hallgatás ideje Lejárt

2018. január 21. - 09:05

 

„A munkahelyeken tapasztalható egyenlőtlenségek és szexuális zaklatások ideje lejárt. Itt az ideje hogy tegyünk valamit!”

Tavaly éppen hogy csak elért a Metoo kampány szele bennünket is, a tengerentúlon már egy új forradalmi kezdeményezés látott napvilágot az Új esztendőben a Time’s Up.

Mielőtt azonban kifejtenénk ennek az új és korszakalkotó kampánynak a lényegi részét, feltétlenül ismernünk kell a súlyos tényeket, amik jogot formáltak arra, hogy létrejöhessen a kezdeményezés. Ezek az információk a hivatalos oldalon is megtalálhatóak

  • Háromból 1 nőt, (18-34 éves között) szexuálisan zaklattak már a munkahelyén. Ezen nők közül 71% -uk nem jelentette be
  • Az Egyesült Államokban dolgozó nők közel fele mondja azt, hogy zaklatást tapasztaltak a munkahelyükön
  • A szexuális zaklatás jelen van minden iparágban, de különösen az alacsony bérű munkahelyeken. Például az elmúlt évtizedben az EEOC-nál benyújtott szexuális zaklatások több mint 25%-a szolgáltatói iparágakból származik.
  • A fehér, nem-spanyol asszonyok 81 centet kapnak a dollárral összehasonlítva a fehér nem-spanyol férfiakkal szemben. Az ázsiai nők csak 88 centet kapnak a dollárért. A fekete és a spanyol nők csak 65 centet, 59 centet kapnak, amíg a fehér férfiak 1 dollárt.
  • A világ országainak több mint 1/3-a nem rendelkezik olyan törvényekkel, amelyek tiltják a szexuális zaklatásokat a munkahelyeken - így közel 235 millió dolgozó nő szenved a munkahelyeken.
  • A világon dolgozó munkaképes nőknek csak a fele vesz részt a munkahelyeken, szemben a férfi társaik mintegy háromnegyedével. Ez a szakadék 2025-re becslések szerint elérheti a 12 billió dollárt

A Me too kampány hatására nők ezrei nyíltak meg és beszéltek az őket ért sérelmekről, szexuális zaklatásokról, és visszaélésekről nem csak Hollywooodi hírességek, de talán a média szerepének is köszönhető, hogy a nők szakmai csoportjai egymást bátorítva összefognak, együtt éreznek és szolidarítanak egymás mellett oda -vissza. Az Egységben az erő, ezúttal pedig valóban megvalósulni látszik a tengerentúlon.

A kezdeményezés egy Nyílt Szolidarítási levéllel indult, amit 300 híres ember fogalmazott meg, melyben köszönetet mondtak mindazoknak akik támogatták az igazságok napvilágra hozatalát. 

 

Kedves Nővéreink! (2018.01.01.)

Több mint 300 nő nevében írunk, mi akik a televízióban, filmiparban, színpadon dolgoznak. Kicsit több mint két hónappal ezelőtt, bátor egyének felfedték a sötét igazságot a folyamatos szexuális zaklatásokról és támadásokról, amit nagyhatalommal bíró emberek követtek el a szórakoztató iparban. Az egyik legnehezebb és sebezhetőbb pillanatunkban Alianza Nacional de Compesinas (a Nemzeti Farmmunkások Női Szövetsége) küldött nekünk egy erős és jószívű üzenetet szolidaritásukról, amit mi mély hálával köszönünk.

A szövetség minden tagjának és a női farmmunkásoknak országszerte, szeretnénk megköszönni, mi elismerjük, hogy nehéz súlyt nyomnak ránk  közös tapasztalataink megpróbáltatásai, zaklattak és kihasználtak azok, akik visszaéltek a hatalmukkal és fenyegették fizikálisan és gazdaságilag bizottságot. Az erőszak minket hasonlóan elnyom és a megalázó zaklatásoktól való félelem, ami minket fog támadni és tönkretenni, hogy folytassuk a felszólalásunkat. Mi osztozunk az érzéseitekben, dühötökben és sajnáljuk. Mi félelmet keltettünk azzal, hogy senki nem fog hinni nekünk, és gyengének látszanánk és elutasítanának. Rettegünk, hogy megtámadnak vagy nem fognak többé megbízásokat adni.

Mi szintén felismertük a kiváltságunkat, és annak tényét, hogy hatalmas platformokhoz biztosítanak nekünk hozzáférést ahol a hangunk megerősödhet. Mindketten húztuk halasztottuk, hogy széleskörű figyelmet fordítsunk erre a problémára egzisztenciálisan a mi szakmánkban ahol a női farmmunkások és számtalan egyéni munkavállaló más szakmákból azonban nem tudtak részesülni.

Minden nő, aki a mezőgazdaságban dolgozik, akinek meg kellett akadályoznia a nem kívánt szexuális érdeklődést a főnöke felől, minden házvezető nő, aki megpróbált elmenekülni egy zaklató vendég elől, minden házi gondnok, akit éjszaka csapdában ejtett egy ragadozó felügyelő, minden pincérnő, akit megfogdostak a vendégek és ők csak mosolyogtak rajta, minden ruhaipari és gyári munkás, aki arra lett kényszerítve, hogy szexuális aktussal kereskedjen több munkáért, minden háztartásbeli, vagy otthoni ápoló és segítő, akit megfogdosott az ügyfele, minden bevándorló nő, akit a félelem elhallgattatott, hogy nem dokumentált státuszukat jelentik, amiért felszólalnak, minden nőt minden szakmából akiket alávetettek méltánytalanságoknak és az offenzív viselkedést amit el kellett viselni azért hogy élhessenek. Mellettetek állunk, Támogatunk benneteket!

Most ahogy soha azelőtt, a médiához és a fontos döntéshozókhoz való hozzáférésünk, egy potenciális vezetést és tényleges elszámoltatást eszközölhet ki és következménye lehet. Azt akarjuk, hogy minden túlélő, akit szexuálisan zaklattak, hallgassák meg őket és higgyenek nekik és tudják, hogy az elszámoltatás lehetséges.

Továbbá azt szeretnénk, hogy minden áldozat és túlélő képes legyen az igazát elérni és támogatni azokat, akik elszenvedték a méltánytalanságokat. Különösen szeretnénk felemelni a hangunkat, és erőnket és megerősíteni azokat a nőket, akik alacsony bérű iparágakban dolgoznak ahol a kevés pénzügyi stabilitás és sebezhetővé teszi őket a magas arányú nemi alapú erőszak és kizsákmányolás

Sajnos, túl sok ereje van a központi hatalomnak. – a jogalkotóktól a tárgyalótermekig a végrehajtó perektől az akadémiai menedzsmentig kevés a gender párti és a nőknek nincs egyenlő döntéshozói joguk. Ez a szisztematikus gender (nemi) egyenlőtlenség és egyensúly nélküli hatalom elősegíti a nőkkel szembeni zaklatást és visszaéléseket ebben a környezetben.

Ezért kérjük a női vezetők számának emelkedését jelentősen, a hatalomban és minden iparágban. Ennek köszönhetően keressük az egyenlő részvételt, lehetőségeket, juttatásokat, és fizessenek meg minden női munkást, tekintett nélkül annak bőrszínére, hogy bevándorló-e, hogy fogyatékos, leszbikus, biszexuális vagy transzszexuális nő, akinek a tapasztalataik a munkavilágában gyakran jelentősen rosszabbak, mint a fehéreknek, cisgendereknek, egyen rangúaknak. A nők harcának azért hogy kitörjenek, felemelkedjenek vagy csak hogy meghallgassák őket és elismerjék őket egy férfiak által dominált munkahelyen most vége kell legyen , lejárt az ideje az áthatolhatatlan monopóliumnak.

Hálásak vagyunk a sok egyénnek, túlélőknek, szövetségesnek-akik felszólalnak és erőltetik, hogy beszéljünk végre a szexuális visszaélésekről, zaklatásokról, és a nemi előítéletek árnyoldalairól és reflektorfénybe helyezték a témát. Mi lelkesen sürgetjük a médiát hogy hozzák nyilvánosságra a neveket a Hollywoodban élő emberek számára, hogy egyenlő időt töltsenek a kevésbé lenyűgöző és értékesített foglalkozások számtalan tapasztalatán.

A zaklatás túl gyakran fennáll továbbra is, mert az elkövetőknek és a munkáltatóknak soha nem kellett szembenézniük cselekményeik következményeivel.

Ez gyakran azért van, mert a túlélők, különösen az alacsony bérű iparágakban dolgozók, nem rendelkeznek olyan forrásokkal, amikkel visszatámadhatnának. Első lépésként a nőket és a férfiakat is segíteni kell országszerte, akik az igazságot keresik, e levél aláírói jogi alapot teremtenek a szexuális túlélők segítésére. Akiket megtámadtak és a zaklattak minden iparágban vagy megkérdőjelezték a károkat okozó személyeket és hangot adnak a tapasztalataiknak.

Továbbra is elkötelezettek vagyunk, hogy saját munkahelyünket is felelősségre vonjuk, gyors és hatékony változást elérve, hogy a szórakoztatóipar biztonságos és méltányos hely legyen mindenki számára, és a nők történetein keresztül láthatólag és hallhatólag is bemutatta, azzal a céllal, hogy társadalmunk felfogását és a nőkhöz való hozzáállásunkat is megváltoztassuk.

Szolidaritással 

 

 

Mára azonban ez túlnőtt. A TIME'S UP egy egységes felhívás munkahelyeken legyen az mezőgazdasági terület vagy tárgyalóterem  nőkről a nők számára, amelyben egyaránt elképzeljük, hogyan nézzen ki az országos vezetés, és a világ amelyben szeretnénk élni valójában.

A nők által támogatott TIME'S UP foglalkozik a munkahelyi szisztematikus egyenlőtlenségekkel és igazságtalanságokkal, amelyek megtartották az alulreprezentált csoportokat teljes potenciáljuk elérésében. Együttműködünk az egyenlőséggel és a biztonsággal foglalkozó vezetőkkel és híveikkel a jogszabályok, a foglalkoztatási megállapodások és a vállalati politikák javításának érdekében; segítik megváltoztatni a vállalati tárgyalótermek arculatát; és lehetővé teszi számukra, hogy több nő és férfi férhessen hozzá a jogrendszerünkhöz, hogy felelősségre vonhassák a bűnözőket

Nincs több csend. Nincs több várakozás. Nincs több tolerancia, megkülönböztetés, és zaklatás

A Time’s Up Az idő & energia egyensúlyhiányáról szól. Most meg kell oldani!

A Jogi Védelmi Alap támogatja a jogi támogatást azoknak az egyéneknek, akik szexuális zaklatással vagy azzal kapcsolatos megtorlással szembesültek a munkahelyükön. Az Alapot az Országos Női Jogi Központ tartja fent és kezeli, egy megalapított nemzeti női jogi szervezet. Az ügyvédek és a PR-szakemberek hálózata szerte az országban együttműködik a Központ a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó jogi egyenlőség hálózataival, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik zaklatást vagy megtorlást tapasztaltak. A gyors és átfogó jogi és kommunikációs segítségnyújtáshoz való hozzáférést jelenti ezeknek az egyéneknek a felhatalmazását és hosszú távú növekedését a kultúránk és a közösségek egésze számára.

A nemek közötti egyenlőség joghálózata összekapcsolja azokat a személyeket, akik szexuális zaklatással vagy azzal kapcsolatos megtorlással szembesülnek olyan ügyvédekkel, akik jogi segítséget nyújthatnak, beleértve egy ingyenes kezdeti konzultációt is.

Reméljük, hamarosan itthon is beszámolhatunk, hasonló kaliberű kezdeményezésről.

 

Forrás: Time’sUp

Fordítás: Nagy Zsófia HeForShe Magyarország

 

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s