h i r d e t é s

Még Észak-Korea sem borította ki ennyire a dél-koreai külügyminisztert, mitn a budapesti hajókatasztrófa?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Még Észak-Korea sem borította ki ennyire a dél-koreai külügyminisztert, mitn a budapesti hajókatasztrófa?

2019. június 01. - 09:44

 

Péntekre több tévécsatorna és hírügynökség egyre türelmetlenebbé vált a magyar hatóságokkal szemben, amiatt, hogy semmilyen eredményt nem tudtak felmutatni.

Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter (k) és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter (j) - Forrás: MTI

Egy Dél-Koreában élő magyar publicista az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, mára mennyire türelmetlenekké váltak a dél-koraiak, és hogy náluk elképzelhetetlen, hogy egy 20 évesnél öregebb hajó kifusson.

„Alapvető kulturális különbség van a két ország között. A dél-koreaiak nagyon gyorsan élnek, ha bármilyen tragédia itt történik, akkor óriási erőfeszítést tesznek, hogy valami pici kis eredményt felmutassanak” – fogalmazott a publicista.

Arra is rámutatott, hogy dél-koreai idő szerint hajnal 4 órakor történt a baleset, de csak majd 10 órával később kaptak számottevő információt a történtekről magyar forrásoktól Addig a kinti hírügynökségek felvették a kapcsolatot a Magyarországon élő dél-koreaiakkal, és az ő beszámolóik alapján állították össze a híreket. A türelmetlenség mellett, ugyanakkor minden szakértő elismeri, hogy nem megfelelőek a körülmények a mentési munkálatokhoz.

„De van egy olyan felhangja is a történéseknek, hogy a Budapestre érkezett 47 fős dél-koreai mentőcsapat olyan különleges körülmények között végzik a munkájukat világszerte, hogy tőlük várják az igazi tájékoztatást és eredményt” – hangsúlyozta a publicista. Eugenia S. Lee azt is elmondta, egyértelműen éreztetik azt a dél-koreai hírcsatornák, hogy Magyarország nehéz anyagi körülmények között élő kelet-európai ország. A 70 éves hajót például rengetegszer látta bemutatni, mert náluk 20 évesnél öregebb hajó nem futhat ki.

„Én a külügyminiszter asszonyt még akkor sem láttam ennyire dühösnek, amikor Észak-Koreával Vietnámban Trump elnök nem járt sikerrel. Renkívüli módon dühös és frusztrált, csalódott” – hívta fel a figyelmet Kang Kjung Vha Budapestre utazása kapcsán. Arra is rámutatott, hogy a távol-keleti kultúrában csak akkor lehet eltemetni a halottakat, ha valamilyen maradvány megvan, ezért olyan fontos megtalálni az áldozatok holttesteit. (atv.hu)


 

h i r d e t é s