h i r d e t é s

Még hetekig tombolhatnak a lángok Új-Zélandon, de többen már visszatértek otthonaikba

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Még hetekig tombolhatnak a lángok Új-Zélandon, de többen már visszatértek otthonaikba

2019. február 11. - 18:28

 

Hétfőn hazatérhetett az a mintegy háromezer wakefieldi, akinek Új-Zéland történetének egyik legpusztítóbb bozóttüze miatt kellett elhagynia otthonát.

Forrás: @KaitlinRuddock / Twitter

A katasztrófavédelmi szervek egyik tisztségviselője, Trevor Mitchell elmondta, hogy a kedvező időjárásnak köszönhetően sikerült megfékezni a kedden fellobbant lángok terjedését, de a tűz még hetekig tombolhat. Az időjárás-előrejelzés szerint nem várható nagyobb mennyiségű csapadék a térségben.

John Sutton a tűzoltóság részéről úgy nyilatkozott, hogy sok terület maradt, ami még nem égett le, és a tűzoltók akár márciusig is küzdhetnek a lángokkal,amik eddig mintegy 2300 hektárnyi területet és egy házat perzseltek fel a Déli-szigeten lévő Nelson közelében.

A tűz eloltásán mintegy 190 tűzoltó dolgozik tíz helikopter és két repülőgép segítségével.

A lángok Pigeon Valley-ben lobbantak fel először, az első szikrák mezőgazdasági munka közben véletlenül pattantak ki. A környék mintegy 400 lakóját kitelepítették,ők továbbra sem térhetnek haza. Csaknem húsz éve nem volt ilyen súlyos tűz az országban – közölte egy katasztrófavédelmi szakértő.
Jacinda Ardern miniszterelnök rendkívülinek és példátlannak nevezte a bozóttüzet.

A déli féltekén található Új-Zélandon jelenleg nyár van. A szomszédos Ausztráliában január volt a legmelegebb hónap, amióta rögzítik a meteorológiai adatokat az országban, tomboló bozóttüzekkel délen, és áradásokkal a trópusi északon. (MTI) / origo.hu


 

h i r d e t é s