h i r d e t é s

Még idén kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Még idén kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen

2015. december 04. - 10:12
0 komment

 

Még az idén kötelezettségszegési eljárást indíthat az Európai Bizottság Magyarország ellen a júliusban és szeptemberben életbe lépett menekültügyi és határrendészeti törvénymódosítások miatt.

Fotó: 24.hu

A Népszabadság értesülései szerint Brüsszel elégedetlen a kifogásaira adott magyar válaszokkal, ezért decemberben úgy dönthet, hogy hivatalos figyelmeztető levelet küld a magyar kormánynak, és ezzel kezdetét veheti a kötelezettségszegési eljárás, azonban a végleges határozat még nem született meg - írja a lapra hivatkozva a 24.hu.

Vera Jourová igazságügyekért felelős biztos az Európa Parlament szerdai vitanapján azt mondta: bár megérkezett november 5-én a magyar kormány válasza az Európai Bizottság a törvénymódosításikkal összefüggésben feltett kérdéseire, de az nem oszlatta el az aggodalmakat.

A Bizottság 12 oldalas leve hat ponton vélte aggályosnak a módosításokat. Többek között a magyar–szerb határon beérkező menedékkérelmek szinte rendszerszerű elutasítását, a határátlépés büntetőjogi szankcionálását, a határátkelők bezárását, a hadseregnek biztosított határrendészeti hatásköröket nehezményezik és hiányolják az elutasító menekültügyi döntések hatékony jogorvoslatát.

A lap forrásai szerint a menekült gyermekekkel való bánásmód az egyik fő kifogás a törvénymódosításokkal szemben.

 

24.hu


 

h i r d e t é s