h i r d e t é s

Meg lehet még egyáltalán menteni a Föld bolygót?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Meg lehet még egyáltalán menteni a Föld bolygót?

2019. október 05. - 08:27

 

A technológiai fejlődés segíthet megmenteni a bolygót, de önmagában nem elég hozzá. Mindent a jövőbeli találmányokra, a piac önszabályozására alapozni öngyilkos hazárdjáték lenne. A kormányok, a civil társadalom és a fogyasztók együttműködésére lenne szükség.

Forrás: Science | HowStuffWorks

Egy neoklasszikus közgazdász és egy szenvedélyes környezetvédő vitatkoztak több mint egy évtizeddel ezelőtt egy franciaországi konferencián. A közgazdász jeges logikával elutasította a visszafordíthatatlan éghajlatváltozással kapcsolatos figyelmeztetéseket.

A definíció szerint a fenntarthatatlan fejlődést nem lehet fenntartani – állította. Ha a globális felmelegedés elég nagy problémává válik, akkor majd a megoldás iránti igény megteremti a megmeneküléshez szükséges eszközöket. A piac varázslatos választ ad – idézte a vitát John Thornhill, a Financial Times kommentátora.

Ez a vakhitű gondolkodás még mindig tetten érhető. Még a múlt héten New Yorkban az ENSZ-csúcstalálkozón az éghajlati szükséghelyzetre bemutatott válaszok nagy része mögött is ott rejlik. Ezek szerint a piaci erők és a technológiai innováció biztosan megteremti a megoldást. Így nem kell megakadályozni a szegény országok fejlődését és például a szénbányászokat elbocsátani ma, ha a technológiai innováció holnap képes lesz a problémát kezelni.

Hazardírozás a jövőnkkel

A kommentár szerint van arra esély, hogy a szabad piac ideológusainak igazuk lesz, mert emberiség rendkívüli képességekkel rendelkezik. Még felfedezhetjük azt a szuper széndioxid-elnyelő gépet, amely korunk legnagyobb beruházási lehetőségének bizonyul. De mindent erre az egy lapra feltenni, rohadt nagy hazardírozás a bolygónk jövőjével.

Ha valóban 75 százalék lenne az esély egy hatalmas aszteroida becsapódására a Földbe 2050-ben, ahogy egyesek állítják, akkor minden erőforrásunkat mozgósítanánk. Azonnal, még ma a katasztrófa elkerülésére. Miért nem reagálunk akkor hasonló sürgősséggel a globális felmelegedésre?

Nincsenek megfelelő módszerek

A környezetvédelmi technológiákat támogató Deep Science Ventures egyik befektetője szerint a legnagyobb kihívás az, hogy elég gyorsan dolgozzák-e ki a megoldásokat. Képes-e a piac akkor szállítani a technológiát, amikor a kereslet arra megérkezik?

A The Economist magazin szerint nem léteznek olyan technológiák, amelyek képesek lennének évente sok milliárd tonna káros kibocsátást ártalmatlanítani. Ez semmiképpen nem jelenti azt, hogy nincs szükség az utóbbi évek elképesztő és borzasztóan szükséges környezetvédelmi technológiai fejlődésére.

Elon Musktól Bill Gatesig

A napenergia költségei például az elmúlt évtizedben több mint 80 százalékkal csökkentek. Említik Elon Musk milliárdos elektromos autóinak forradalmát, a 4,6 milliárd dolláros Mission Innovation programot és a kínai kormány megújulóenergia-kutatási erőfeszítéseit is.

A Bill Gates és mások által támogatott Breakthrough Energy Coalitiont, az EU 100 millió eurós kockázati alapját is felsorolják. Éppen a Microsoft fő tulajdonosa, Bill Gates azonban elfogadja, hogy sokkal nagyobb, rendszerszintű változásra van szükség a globális gazdaság irányításában.

Nemcsak az autó és a fűtés számít

Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a bolygó lényeges felmelegedését, áttörésekre van szükségünk a dolgok elkészítésében, az ételek előállításában, valamint az emberek és áruk mozgatásában – tartja. Nemcsak az otthonok és az autók energia-ellátásában.

Fiona Cousins, az Arup vállalat igazgatója szerint sokkal többet tehetünk a meglévő technológiákkal is a káros gázkibocsátás csökkentése érdekében. Például hatalmas mennyiségű energiát használunk fel fűtésre és hűtésre.

Kutyaharapást ne szőrivel kezeljük

Ezt villamossággal kéne működtetni, majd a villamos energiát szénhidrogén-mentes módon előállítani. A kazánok cseréje, a szigetelés és a gépi tanulási rendszerek telepítése nagy különbséget jelentene.

Nem hagyatkozhatunk egyedül a piacra egy olyan probléma megoldásában, amelynek kialakulását maga segítette elő – írják. A bolygó megőrzéséhez szükség van a kormányok összefogó erejére, a civil társadalom mozgósítására és a fogyasztói magatartás radikális változására. “Nincs sok mozgásterünk már” – teszik hozzá. (privatbankar.hu)


 

h i r d e t é s