h i r d e t é s

Megerősítették az afganisztáni al-Kaida vezetőjének halálhírét

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Megerősítették az afganisztáni al-Kaida vezetőjének halálhírét

2016. november 05. - 08:54
0 komment

 

Faruk al-Kahtánit október 23-án ölték meg.

EPA/GHULAMULLAH HABIBI

Az Egyesült Államok hadserege megölte az afganisztáni al-Kaida terrorszervezet első számú vezetőjét - közölte pénteken a Pentagon.

Az eset még a múlt hónapban, október 23-án történt, de csak most erősítették meg Faruk al-Kahtáni halálát. Az északkelet-afganisztáni Kunár tartományban végeztek vele egy pilóta nélküli repülőgépről indított rakétacsapással.

Peter Cook, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy Kahtáni feladata volt olyan területek kialakítása Afganisztánban, ahol fegyvereseik biztonságban elrejtőzhetnek.

Az Egyesült Államok évek óta vadászott Kahtánira, Oszama bin Laden egykori közeli munkatársára. Tudták róla, hogy számos fiatalt toborzott a térségben az al-Kaida számára.

Állítólag ő szervezte a szövetséges erők elleni afganisztáni, valamint délkelet-ázsiai és nyugati támadásokat.

Úgy tudni, hogy Kahtáni az Arab(Perzsa)-öböl menti országokból befolyt támogatásokból pénzelte a szervezet külföldi, illetve a tálibok afganisztáni akcióit.

Kahtáni tartózkodási helyét 2012-ben már sikerült azonosítani, de az utolsó pillanatban lemondtak likvidálásáról, mert megvolt a veszélye, hogy a támadásnak polgári áldozatai is lesznek.

Egy amerikai forrás szerint a katari származású Kahtáni, aki vélhetően 1979 és 1981 között született Szaúd-Arábiában, legalább 2009 óta tevékenykedett Afganisztánban. A Pentagon becslése szerint 2012 óta szervezett öngyilkos támadásokat az afganisztáni
kormányerők és a nyugati szövetségesek konvojai ellen. 2013 elején fegyveresei – több tucatnyi harcos – megpróbálták ellenőrzésük alá vonni Kunár tartományt, hogy innen szervezzék meg az al-Kaida külföldi műveleteit.

A szóvivő arról is beszámolt, hogy ugyanaznap egy további drónnal megtámadták Kahtáni helyettesét, Bilal-al-Utabit is. Ez utóbbi akciónak az értékelése azonban még folyamatban van a Pentagonban.

Mintegy 45 ezer kormányellenes fegyveres van Afganisztánban

Mintegy 45 ezer kormányellenes fegyveres van Afganisztánban az ENSZ egy új jelentése szerint, amelyet helyi idő szerint pénteken köröztettek a világszervezetben.

Az afgán kormány és más országok becslése szerint mintegy 45 ezer kormányellenes fegyveres tevékenykedik az országban, mintegy 20-25 százalékuk külföldi.

Ezek az “ellenséges erők (…) kölcsönösen erősítették egymást, jelentős és növekvő terrorista fenyegetést jelentenek nem csak Afganisztánra, de a nemzetközi közösségre” – írják a jelentésben több meg nem nevezett magas rangú illetékesre hivatkozva.

ENSZ-szakértők szerint az al-Kaida terrorszervezet tagjaként harcoló fegyveresek a tálibok jelenlegi offenzívájában nagyobb szerepet vállaltak, mint korábban, míg az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet “kis mértékben gyengült” Afganisztánban. A tálibok 2001 óta, amikor az Egyesült Államok katonai beavatkozással megdöntötte hatalmukat Afganisztánban, folyamatosan harcolnak a kormány ellen. Az Iszlám Állam később jelent meg az országban.

A szakértők kiemelték: számos ország felhívta a figyelmet arra, hogy a tálibok és az al-Kaida közötti kapcsolat erősödött az alatt az idő alatt, amíg Aktar Manszúr vezette az tálibokat és a viszony jó maradt Aktar Manszúr utóda, Hajbatulla Ahundzada alatt is.

Több országból olyan információkat kapott az ENSZ, amelyek szerint al-Kaida-harcosok “szakértő tanácsadóként” segítettek tálib csoportokat, különösen a pokolgépek összeszerelésében.

Az Iszlám Állam fegyvereseinek száma és az általa ellenőrzött területek kiterjedése csökkent, de a dzsihadista szervezet továbbra is “komoly kihívást” jelent – írják.

Befolyásának csúcspontján, 2015-ben az Iszlám Állam kilenc körzetet tartott ellenőrzése alatt Nangarhar tartományban, jelenleg azonban legfeljebb három és fél körzetet tartanak a kezükben. A csoport területszerzésre és a területek megtartására való képessége az afgán katonai akcióknak, nemzetközi légicsapásoknak és a tálib fegyveresekkel való összecsapásoknak köszönhetően csökkent.

Az Iszlám Állam fegyvereseinek száma Afganisztán keleti részén a források szerint 3500-ról mintegy 1600-ra apadt, közülük megközelítőleg 700-an külföldiek. Az IÁ ennek ellenére továbbra is aktív propagandatevékenységet fejt ki a közép-keleti országban.

Az Afganisztánban harcoló külföldi fegyveresek legnagyobb része – mintegy 7500-7600 ember – a jelentés szerint Pakisztánból menekült át az ottani katonai offenzíva nyomán és a tálibok oldalán harcol. Egy másik nagyobb csoportot kínai, oroszországi és közép-ázsiai iszlám csoportok fegyveresei alkotnak, az Iszlám Állam külföldi harcosai adják a harmadikat és a negyedik legnagyobbat az al-Kaida és vele szövetséges fegyveres csoportok tagjai alkotják. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s