h i r d e t é s

Meghalt Kuti László, az ÉSZT elnöke, a PDSZ is gyászol

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Meghalt Kuti László, az ÉSZT elnöke, a PDSZ is gyászol

2022. október 06. - 16:57

76 éves éves korában hunyt el. Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés saját halottjának tekinti.

Kuti László 1946-2022 - Forrás: Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés/Facebook

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés közösségi oldalán közölte, hogy elhunyt elnöke, Kuti László. 1946. január 20-án született Szegeden, ahol a Radnóti Miklós Gimnáziumban érettségizett. Utána a József Attila Tudományegyetemen 1969-ben szerzett geológusi és okleveles földrajz szakos tanári diplomát. 1977-ben doktorált földtanból.

Az egyetem után a Magyar Állami Földtani Intézetben dolgozott. Tudományos segédmunkatársként kezdte, a tudományos főmunkatársi fokozatig jutott el. Közben 25 évig volt osztály- illetve főosztályvezető. 2013-ban nyugállományba helyezték, de kutatásait évekig folytatta. Kutatási eredményeit 188 cikkben, 6 könyvben, 19 könyvrészletben, 6 ismeretterjesztő cikkben, illetve könyvrészletben publikálta.

1984 óta oktatott a felsőoktatásban. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szedimentológiát, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán Magyarország földtanát, a szegedi József Attila Tudományegyetemen környezetföldtant, a Miskolci Egyetemen agrogeológiát tanít. 1989 óta a gödöllői Szent István Egyetemen, mint címzetes egyetemi docens a földtan alapjaira, hidrológiára, hidrogeológiára oktatott. A doktorandusz képzésben agrogeológiát is tanított.

Aktív szakszervezeti tevékenységét 1985-ben kezdte, amikor a földtani intézet szakszervezeti titkárának választották. 1988-1990 között részt vett a TUDOSZ, az ÉSZT, a KSZSZ és a SZEF alapításában. 1990-től 2014-ig a TUDOSZ elnöke, 1990-től az ÉSZT elnökségi tagja, alelnöke, 2008-tól az ÉSZT elnöke volt. 1990-től képviselte az ÉSZT-et az Érdekegyeztető Tanácsban, különböző közszolgálati érdekegyeztető fórumokban. Szívügyének tekintette a munkavállalók érdekképviseletét, a szakszervezeti mozgalmat. Konszenzuskereső személye garancia volt az ÉSZT-en belüli, illetve a konföderációk közötti együttműködésre is.

Hiánya hatalmas űrt hagy maga után. Az ÉSZT saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek. (24.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky