h i r d e t é s

Meghökkentő részleteket közölt az FBI a Capitolium ostromáról

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Meghökkentő részleteket közölt az FBI a Capitolium ostromáról

2021. február 01. - 14:02

 

Egyre több jel utal arra, hogy nem csak tüntetés céljából vonultak Washingtonba a Trump-párti tüntetők, hanem sokaknak nyílt céljuk lehetett, hogy erőszakos és esetlegesen élet elleni bűncselekményeket kövessenek el.

Forrás: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta

A Szövetségi Nyomozóiroda, ismertebb nevén az FBI, rögtön a megdöbbentő eseményeket követően megkezdte a nyomozást az ügyben, megkezdték feltérképezni, hogy mi állhatott az egész ostromlás mögött, mely végül öt ember közvetlen és két rendőr közvetett halálához vezetett, és számos törvényhozó testi épségét veszélybe sodorta.

Mint a Washington Post is kihangsúlyozta, nagyon fontos kideríteni, hogy milyen célból gyülekeztek Washingtonban a Trump-hívők: amennyiben tüntetés céljából, akkor az alkotmány első kiegészítése értelmében jogi védelemben részesülnek, ha azonban nyíltan erőszak elkövetése céljából gyülekeztek, az szigorúan tilos az amerikai törvények szerint is.

Az FBI frissen nyilvánosságra hozott jelentéséből pedig az derült ki, hogy az utóbbi lehet az igaz, ugyanis a közösségi médiaplatformok és a különböző fórumok átfésülése után számos olyan személyt találtak a nyomozók, akiknek nyílt célja volt az erőszak elkövetése, több felhasználónál többek között háborús retorikát is felfedeztek.

Arra is találtak jelet, hogy az erőszak elkövetésének voltak „főnökei” is, akik koordinálták a tüntetősereget. Bírósági dokumentumok és videófelvételek alapján például kiderült, hogy a hírhedt szélsőjobboldali csoport, a Proud Boys több tagja is részt vett a koordináló tevékenységben, és az ő általuk indított rigmusokat skandálta a tömeg, amikor a rendőrsorfalnak ment.

Az FBI azt is megpróbálja felderíteni, hogy kik voltak azok, akik úgy mentek Washingtonba erőszakot elkövetni, hogy nem voltak bármely csoport vagy fórum tagjai. A csoportok esetében ugyanis súlyosbítja a helyzetet, hogy előre elterveltség jelei mutatkoznak; amely akár a terrorizmus vádját is maguk alá vonhatják az amerikai törvények szerint.

Az FBI egy weboldalt, a TheDonald.win-t külön kiemelte, hogy ott folyt a legtöbb diskurzus erőszak elkövetéséről, a Capitolium ostroma után például maga a weboldal is megosztotta egy közleményt, melyben jelezték, a moderátoroknak hatalmas kihívást okoz a rasszista és erőszakos tartalmak kiszűrése, amely láthatólag egy kifejezett szélsőséges csoport részéről érkezik.

A szövetségi nyomozók jelentésében több kommentelőt is idéztek, akik néha egészen vérfagyasztó kijelentéseket tettek a Capitolium ostromára készülvén. Az egyik felhasználó például deklarálta, hogy a Trump-hívők Washingtonba kell utaznia, és erőszakos cselekményeket kell elkövetnie: „nem fogjuk tüntetésnek vagy menetnek hívni. Háborúra készülünk. Vagy megkapjuk az elnökünk, vagy meghalunk”.

Voltak, akik már hetekkel az ostrom megtörténte előtt már megkezdték a felkészülést, erre példaként az FBI egy ohiói nőt hozott fel, aki saját milíciát alapított, és néhány nappal a választások eredményhirdetését követően a következő üzenetet küldte szét a milícia tagjainak vagy tagjelöltjeinek: "Legyetek harcra kész állapotban a beiktatás napjára". Biden beiktatásáról pedig meglehetősen apokaliptikus véleménye volt: "Ha beiktatják, akkor az élet, ahogy most ismerjük, véget ér. A köztársaságunk véget ér. Innentől, mint amerikaiak, kötelességünk harcolni, ölni és meghalni a jogainkért. Ha Bidennek sikerül a csalás, nem marad semmi esélyünk. Már a nyakunk a kötélben van, csak még nem rúgták ki alólunk a széket".

A milícia tagjai egy másik, országos lefedettségű szélsőséges csoportba, az Oath Keepers-be tagolódtak, amellyel még közös terepgyakorlatot is tartottak. Mint a jelentésből kiderült, többször is arról beszéltek, hogy muszáj lesz erőszakot elkövetni, és az Antifa nevű szélsőbaloldali csoportra mutogattak gyakran, hogy őket is meg kell leckéztetni.

Egy idő után az ohiói nő és az Oath Keepers vezetője között elkezdődött növekedni a feszültség, ám elsősorban azért, mert a nő úgy érezte, a milícia nem csinál semmit, nem terveznek megfelelően az ostromra. A milícia vezetője viszont megnyugtatta, Észak-Karolinából érkezni fog egy különítmény, akiknél „ott lesznek a megfelelő eszközök, ha elszabadul a pokol”.

Az ohiói nőnek és fő szövetségesének (egy 66 éves korábbi tengerésznek) végleg elfogyott a türelme, és bejelentették, az Észak-Karolinaiakkal mennek, míg az Oath Keepers vezetője mindössze annyit ajánlott fel, hogy tarthatnak egy vezetői megbeszélést a dolgokról.

Ezek az esetek, veszekedések, szervezkedések viszont mind arra utalnak, hogy szervezett és koordinált akció zajlott a Capitolium elleni ostrom során. Nem is véletlen, ugyanis azóta nyilvánosságra hozott videók és dokumentumok bizonyítják, az Oath Keepers tagjai katonai egyenruhába bújva azt hangsúlyozta, hogy mindenki a tervhez ragaszkodjon.

A milícia vezetője később tagadta a vádakat, állítása szerint nem volt koordináció, sőt, el is ítélte azokat, akik bementek az épületbe. Azzal védekezett, hogy az Oath Keepersnek egyetlen feladata volt, hogy a „szélsőjobboldalinak bélyegzett” közéleti szereplők testi épségét megvédje az esetleges bántalmazástól.

A vezető ráadásul elmondta, miután távozott a helyszínről, akkor tudta meg, hogy betörtek a tüntetők a Capitoliumba, viszont direkt visszament, hogy lássa, az ő emberei nem törtek be – legalábbis állítása szerint. Thomas O’Connor, az FBI korábbi belföldi terrorizmussal foglalkozó szakértője szerint az egész eset egy ismerős mintát rajzol ki: "Ha történelmileg nézzük, a szélsőjobboldali mozgalmak vezetői mindig is olyan retorikával dolgoztak, amely felbuzdítja a tagokat, növeli a radikalizációt, majd a vezetők ilyenkor mindig hátralépnek, és hagyják, hogy a kisebb sejtek és az egyedüli harcosok valóra váltsák a retorikát erőszakos cselekedettel".

"A belföldi terrorizmus sikeresen kifejlesztette a vezető nélküli ellenállás koncepcióját, hogy így ne lehessen a szervezet vezetését hibáztatni, és a felelősséget át lehessen hárítani a kisebb csoportokra vagy egyénekre, és pont ezt látjuk ebben az esetben is".

A hatóságok elmondása szerint még továbbra is zajlanak a vizsgálatok, és még nem vontak le következtetéseket a szélsőséges csoportok és azok tagjainak szerepéről. A nyomozóknak még pontosan el kell különíteni, ki tartozott a szervezett erőszak elkövetője kategóriába és ki volt az, aki spontán csatlakozott a felbuzdult tömeghez. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s