h i r d e t é s

Mégis jogszerűen gyűjtött aláírást az ellenzéki jelölt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mégis jogszerűen gyűjtött aláírást az ellenzéki jelölt

2019. szeptember 12. - 12:13

 

Jogszerűen gyűjtött aláírásokat a XVI. kerület ellenzéki polgármester-jelöltje, a Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a helyi és a fővárosi választási bizottságok döntését.

 

Aláírásgyűjtés Nemes Gábornak Fotó: Nemes Gábor Facebook oldala

A Demokratikus Koalíció (DK) felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Ítélőtáblához, miután a Fővárosi Választási Bizottság jóváhagyta a XVI. kerületi Helyi Választási Bizottság döntését a közös ellenzéki polgármesterjelöltre kirótt majdnem 150 ezer forintos bírságról.

Nemes Gábornak azért kellett volna fizetnie, mert a kerületi szakrendelő elé meghirdetett fórumon támogató aláírásokat gyűjtött társaival. A bírság indoklása szerint a terület az önkormányzat tulajdona, ahol csak előzetes írásbeli engedéllyel tehette volna ezt.

Az Ítélőtábla végleges döntése azonban kimondja - írja a Népszava -, hogy az Alaptörvény szerint a helyi önkormányzat tulajdona a nemzeti vagyon része, ami a közérdeket kell hogy szolgálja, közös szükségleteket kell hogy kielégítsen. Ez alapján a közforgalom számára egyébként nyitott területen nem történt tiltott aláírásgyűjtés, így a korábbi határozatokat az Ítélőtábla megváltoztatta és az eredeti kifogást elutasította. (hirklikk.hu)


 

h i r d e t é s