h i r d e t é s


Megnövekedett radioaktivitást mérnek Európa fölött

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megnövekedett radioaktivitást mérnek Európa fölött

2017. október 09. - 09:51

 

Az Oroszország felől érkező kis mennyiségű sugárzó anyag pontos forrása ismeretlen. - írja az Index

A Görlitzben (Szászország) található meteorológiai állomás, hol először mértek radioaktív nyomokat - Fotó: © Jens Trenkler / dpa

Enyhe fokú radioaktivitás-növekedést mérnek napok óta német meteorológusok Európa fölött, írják osztrák és német lapok, így például Volksblatt, a Zeit és a Berliner Morgenpost is.

Először osztrák majd német időjárási állomások dolgozói figyeltek fel a mért adatokban bekövetkezett kis mértékű változásra, majd méréseiket a szövetségi sugárvédelmi hivatal is ellenőrizte. Azt találták, hogy a légkörben megnövekedett a ruténium egyik izotópjának, a 106Ru-nak a mennyisége.

A frissen felfedezett radioaktív szennyeződés miatt alapvetően nem kell aggódni, annyira kis mértékű a koncentrációja a levegőben, hogy nem jelent semmiféle veszélyt az egészségre.

Az, hogy milyen forrásból származik a levegőbe jutott sugárzó anyag, egyelőre rejtély. Annyi biztos, hogy nem atomerőművi balesetről lehet szó, mivel csak egyetlen anyag egyetlen izotópja került a levegőbe, ami nem jellemző az atomenergetikai incidensekre. A szakemberek szerint valahonnan az Urál-hegység déli vidékeinek irányából származik az izotóp, az első észlelések óta azonban megszűnt az anyag utánpótlása, szóval úgy néz ki, egyszeri szennyezésről lehetett szó.

A béta-sugárzó 106-os ruténium (ami a platinaféle átmenetifém legstabilabb izotópja) felezési ideje kicsivel több mint egy év, azaz ennyi idő kell ahhoz, hogy természetes bomlás útján felére csökkenjen a mennyisége. Használják többek között a rákgyógyászatban, műholdakban mint energiaforrást és atomerőművek fűtőelemeinek újrafeldolgozása során.

A német és osztrák hatóságok kapcsolatba léptek orosz kollégáikkal, hogy tisztázzák a szennyezés okát és forrását, és megbízható adatokat kapjanak annak mértékéről.

 

index.huh i r d e t é s

betöltés..

;