h i r d e t é s

Megszületett a döntés a vitatott Oscar-jelölés ügyében

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Megszületett a döntés a vitatott Oscar-jelölés ügyében

2023. február 01. - 10:12

Andrea Riseborough jelölése bombameglepetés volt, az ahhoz vezető lobbizás ugyanakkor sokakban ébresztett gyanút.

Andrea Riseborough meglepetésre jelölték a legjobb színésznő kategóriában a To Leslie-ben nyújtott alakításáért - Forrás: BBC

A márciusban esedékes gála szervezőit vizsgálatot indítottak a nevezéshez vezető kampánnyal kapcsolatosan, végül úgy döntöttek, hogy a brit színésznő megtarthatja jelölését.

Indoklásuk alapján a színésznő jelölésére folytatott kampányban tapasztalt problémák "nem érték el azt a szintet, hogy a film jelölését vissza kellene vonni" – írja a BBC.

A színésznő nem felelős

"Felfedeztük, hogy a közösségi médiában és az információs kampányok során alkalmazott taktikák aggodalomra adnak okot.

Ezeket a taktikákat közvetlenül a felelősök bevonásával együtt kezeljük.

- tette hozzá Bill Kramer, az Akadémia vezérigazgatója.

Az Akadémia nem nevezte meg ezeket a "felelősöket", de Riseborough-t nem vádolták.

A színésznő a To Leslie (Leslie-nek) című alacsony költségvetésű filmben alkoholbeteg texasi anyát játszik, aki lottónyereményének elherdálását követően próbál a felszínen maradni. Korábban nem említették a díjesélyesek körében, de sok ismert ember fejezte ki a film iránti rajongását a közösségi médiában, és magánvetítéseket is rendeztek abból.

A kérdéseket azok a közösségi médiában megjelent bejegyzések vetik fel, amelyek nemcsak a filmet és a színésznőt dicsérték, hanem vetélytársait is említették, ez pedig tilos.

Az összehasonlításokkal volt gond

Egy azóta már a film Instagram-fiókjából törölt bejegyzés Richard Roepert idézte Chicago Sun-Times-tól, aki azt írta: "Bármennyire is csodáltam Cate Blanchett munkáját a Tárban, a kedvenc női alakításomat idén a kaméleonszerű Andrea Riseborough nyújtotta."

A kritikus véleményével nincsen probléma, a To Leslie alkotói csapata azonban bajba kerülhet annak felhasználása miatt.

Frances Fisher színésznő is Riseborough mellett lobbizott, miközben arra utalt, hogy Blanchett, Michelle Yeoh, Danielle Deadwyler és Viola Davis nem szorul több támogatásra, mert

kiemelkedő munkájuk miatt már biztos befutók.

Blanchettet és Yeoh-t a legjobb színésznőnek jelölték, Ana de Armas és Michelle Williams mellett. Deadwyler és Davis – akik mindketten színes bőrűek – azonban nem kerültek be a jelöltek közé. Chinonye Chukwu, aki Deadwyler Till - Igazságot a fiamnak című filmjét írta és rendezte, később azzal vádolta Hollywoodot és a társadalmat, hogy "szemérmetlenül nőgyűlölő a fekete nőkkel szemben".

A következő szezonban már új szabályok lépnek életbe

"Az Akadémia kampányszabályzatának célja a tisztességes és etikus díjátadási folyamat biztosítása – ezek az Akadémia alapvető értékei. A felülvizsgálat alapján

nyilvánvaló, hogy a szabályzat egyes elemeit pontosítani kell annak érdekében, hogy jobb keretet teremtsünk a tiszteletteljes, befogadó és elfogulatlan kampányoláshoz.

Ezeket a változtatásokat a mostani díjátadási ciklus után fogjuk végrehajtani, majd megosztjuk a tagsággal azokat. Az Akadémia arra törekszik, hogy olyan környezetet teremtsen, ahol a szavazatok kizárólag a támogatható filmek és teljesítmények művészi és technikai érdemei alapján születnek" – áll a teljes közleményben.

Az idei Oscar-díj győzteseit március 12-én jelentik be Hollywoodban. (Infostart)


h i r d e t é s

Clicky