h i r d e t é s

Megszűnhet a borravaló a szervizdíj miatt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Megszűnhet a borravaló a szervizdíj miatt

2017. május 22. - 13:04

 

Mint megírtuk, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) kezdeményezi a magyarországi vendéglátó üzletekben a kötelező szervizdíj bevezetését, mértékére 8–15 százalékot javasolnak. - írja az mno.hu.

Forrás: mno.hu

– Azt várjuk, hogy a dolgozók bére hivatalosan is emelkedik majd. Mivel a szervizdíj kizárólag a munkavállalókat illeti meg, ezért borravalóra innentől kezdve nincs szükség, meg is szűnik, ha elfogadják a javaslatot

– mondta lapunknak Várnai Zsuzsa, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet ügyvezető elnöke a napokban napvilágot látott javaslatról, a kötelező szervizdíjról.

A javaslat szerint a felosztását a tulajdonos, üzemeltető, az ott dolgozók bevonásával, közösen határozza meg.

Fontos, hogy a vendégek figyelmét felhívják a fizetendő díjra, annak mértékére az étlapon, a számlán, ahogy az jelenleg is a szabályozás kötelező eleme.

A szakszervezeti elnök megerősítette, azt szeretnék elérni, arányosan osszák el a pluszpénzt a dolgozók között, és azt az utolsó fillérig fizesse ki a munkaadó.

Ez ugyanis nem a cég bevétele, hanem a munkavállalóé.

A szakember elmondta, ma már egyre inkább a bankkártyás fizetést választják az emberek, amivel a legtöbb helyen nem tudnak borravalót adni, ezen is segítene a rendszer.

Hangsúlyozta, az esetek 50 százalékában pedig a tulajdonos egyszerűen elveszi a borravalót a dolgozóktól, valamennyit esetleg visszaad belőle, de leginkább saját profitját növeli. A szervizdíjnál ezt azonban nem tehetné meg, ez garantált bevételt jelentene a személyzet részére.

A múlt héten ezek miatt el is küldték támogató levelüket a javaslattal kapcsolatban a Magyar Turisztikai Ügynökségnek.

Könnyid László, a MSZÉSZ elnöke lapunk kérdésére válaszolva elmondta, területenként eltér a már most is szervizdíjat alkalmazó vendéglátóegységek száma, a fővárosban magasabb az arány mint vidéken.

Hozzátette, nem várnak pluszbevételt a szervizdíjtól, hiszen egyetlen célt szolgál, a munkavállalók megtartását, a szakmai pálya népszerűbbé tételét. Szerinte ez fehérítő hatással is járna, így a költségvetésnek származik majd belőle több bevétele.

Az elnök elmondta, a borravaló és a szervizdíj nem ugyanaz, de a fogalmat a vendégek gyakran azonosként értelmezik.

Kiemelte, a borravaló adóköteles, pontosabban az lenne, de jelenleg az országban csak mintegy száz munkavállaló vallja be évente.

Mint mondta, ha bevallanák, jóval nagyobb adót vonnának le tőlük, mintha ezt szervizdíjként kapnák meg.

2005-ben a jogalkotó részben erre a célra hozta létre a szervizdíj rendszerét, de csak választható lehetőségként.

Könnyid László szerint ez egy átlátható, ellenőrizhető struktúra, ami ráadásul része az adórendszernek, közterhet fizetnek utána a munkavállalók, a végén pedig mindenképpen náluk köt ki. Ellentétben a borravalóval, nem a tulajdonos döntésétől függ, hogy kinek mennyit ad.

A Központi Statisztikai Hivatal utolsó adatai szerint a vendéglátóiparban dolgozó, fizikai munkát végzők átlagkeresete nem éri el a bruttó 160 ezer forintot.

A lapunk által megkérdezett munkavállalók azonban elmondták, ez a néhány százalékos béremelés közel sem elég, Ausztriában akár háromszor annyit is kereshetnek ugyanilyen pozícióban.

Több étterembe járó olvasóval is beszéltünk, akik elmondták, gyakran érezték már magukat átverve, mert csak később vették észre a számlán, hogy a felszolgálási vagy szervizdíjat elrejtették, így ők jóhiszeműen még borravalót is adtak.

A megkérdezettek közül senki nem értett egyet az esetleges új rendszerrel, mert ők akkor szeretnek extra pénzt adni, ha elégedettek voltak a kiszolgálással.

Inkább áfacsökkentést

A Népszava hétfői számában balatoni vendéglátósokat szólaltatott meg, akik ellenzik a javaslatot. Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, szállodatulajdonos szerint a kötelező szervizdíj nem lenne más, mint egyszeri kötelező áremelés.

Úgy vélte, a további áfacsökkentés jobb megoldás lenne.

A vendéglátás forgalmi adója az idén 18 százalékra csökkent, jövőre 5 százalékra mérséklődik, és a szakember szerint már elindult a bérek emelkedése az ágazatban.

Jövőre még nagyobbat léphetünk, elérhetjük az Ausztriában a vendéglátásban kínált fizetés 70 százalékát.

Ez lehet a lélektani határ, amiért remélhetően egyre többen itthon maradnak, és nem odakint vállalnak munkát” – mondta a Népszavának a szakember.

mno.hu


 

h i r d e t é s