h i r d e t é s

Megtartotta 28. diplomaosztó ünnepségét a Közép-európai Egyetem

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Megtartotta 28. diplomaosztó ünnepségét a Közép-európai Egyetem

2019. június 25. - 14:02

 

A CEU Nyílt Társadalom díjat Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász vehette át 

Fotó@: CEU/Adrián Zoltán (Képszerkesztőség)

559 diák vehette át diplomáját a Közép-európai Egyetem (CEU) 28. diplomaosztó ünnepségén, amit a Művészetek Palotájában tartottak június 24-én. Az egyetem 60 doktori-, 486 mesterdiplomát és 13 egyéb képzésről szóló oklevelet adott át végzős diákjainak, akik ezzel csatlakoznak a CEU öregdiákjainak 136 országból származó 16.000 fős közösségéhez.

A CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy az idei végzős évfolyam lesz az utolsó, amelyik Budapesten diplomázik. A beszédet megelőzően ugyanazok a népdalok hangzottak el, amelyeket Bartók Béla utolsó budapesti koncertjén adott elő 1940-ben, mielőtt az Egyesült Államokba emigrált volna. A rektor az alkalmat „keseredésnek” nevezte, amely egy időszak lezárását, és egyben egy új kezdetét is jelöli.

„Azért vagyunk, hogy segítsünk Önöknek felépíteni a jövőjüket. Azért, hogy megtanítsuk a szabadság alapértékeit: a mások iránt érzett felelősséget, a félelem nélküli gondolkodást és cselekvést, és a közjó iránti hajthatatlan elkötelezettséget, legyen szó az egyén, a közösségek, vagy a nemzetek boldogulásáról.” – mondta Ignatieff a 2019-es végzős évfolyam közel 600 diplomázó diákjának.


Fotó@: CEU/Adrián Zoltán (Képszerkesztőség)

A rektor ezután rátért a CEU jövőjére. A CEU-t és Budapestet régóta összefűző kapcsolatról és az Egyetem bécsi költözéséről beszélve hangsúlyozta, hogy Budapest marad a CEU „szellemi otthona”, és azt ígérte, hogy a CEU továbbra is jelen lesz a városban: „Az elkövetkező években is vissza fognak ide térni, és lesz CEU a Nádor utcában! De a továbbiakban nem adhatunk ki amerikai diplomát ebben a városban, ezért azokat Bécsben fogjuk kiadni.”

Alexander G. Soros filantróp, a Nyílt Társadalom Alapítványok alelnöke is felszólalt az ünnepségen, ezzel felidézve annak a hagyományát, hogy korábban a CEU alapítója, George Soros minden egyes diplomázó diákkal kezet fogott.


Alexander Soros - Fotó@: CEU/Adrián Zoltán (Képszerkesztőség) 

Alexander Soros gratulált a végzős diákoknak, és a teljes CEU közösséget is méltatta az elmúlt évek megpróbáltatásai során tanúsított helytállásukért. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormányzat állítása, miszerint a CEU saját döntése volt, hogy elhagyja Budapestet, egyszerűen nem igaz. „A CEU-t betiltották, és ennek következményeképpen gyakorlatilag elüldözték Magyarországról. Ez az akadémiai és más szabadságjogok letörésére indított szélesebb kampány része.”

Hozzátette, hogy a CEU-t nem győzték le. Alexander Soros elmondta, hogy annak érdekében, hogy a CEU a jövőben is, és nemcsak Bécsben, de az egész világon sikeresen tovább fejlődhessen, a Nyílt Társadalom Alapítványok vállalja, hogy megemeli a CEU alapítványi tőkéjét.

A diplomaosztó ünnepség végén a CEU Nyílt Társadalom díjat Michael Ignatieff elnök-rektor adta át Joseph Stiglitznek, a Columbia Egyetem amerikai közgazdász-professzorának. Az igazságosságban és szabadságban gyökerező progresszív kapitalizmus vízióját felvázoló Stiglitz figyelmeztetett, hogy „a támadás egy ember jogai ellen támadás mindannyiunk emberi jogai ellen”. Hozzátette, hogy egy nyílt társadalom legszimbolikusabb alapelemei a szabad média és az akadémiai szabadság.


 

h i r d e t é s