h i r d e t é s

Megvannak a Fidesz egyéni választókerületi jelöltjei

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Megvannak a Fidesz egyéni választókerületi jelöltjei

2022. január 26. - 13:27

 

Kiadták a Fidesz országos választmányának döntését.

Forrás: Fidesz.hu

Eldőlt, mely 106 politikust indítja a Fidesz a 2022-es országgyűlési választásokon az egyéni választókerületekben. Mint írták, "a Fidesz-KDNP felkészült az országgyűlési választásra, mert Magyarországnak előre kell mennie, nem hátra".

Számos helyen már ismert volt az induló jelölt személye, a választókerületi alapszervezetek még december elején tettek javaslatot a helyi képviselőjelöltekre. Nem mindenhol volt meg azonban a végleges döntés, így a lista most lett teljes és hivatalos.

Több változás is van a 2018-as indulókhoz képest, íme először a kiemeltebb ügyek, majd a megyei és fővárosi változások.

A politikától visszavonuló, hivatali vesztegetés elfogadásával vádolt Boldog István helyett például Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es számú választókerületében Herczeg Zsoltot, Mezőtúr fideszes polgármesterét indítja a párt.

A bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt bíróság elé álló Simonka György helyett Békés megye 4. választókerületében Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a jelölt.

Komárom-Esztergom megye 2. választókerületében is csere volt. Itt a hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt meggyanúsított Völner Pál indult korábban, idén viszont Erős Gábor, Esztergom alpolgármestere fog.

Változások Budapesten

A fővárosban több "nagy" név sem indul, így nem szerepel a 106-os listán Gulyás Gergely, Hollik István, Kocsis Máté és Varga Mihály sem.

Ismét indul viszont a III. kerületben Bús Balázs korábbi polgármester, illetve Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára is megméretteti magát a XII. kerületben.

Az V. kerületben (ahol Rogán Antal volt korábban polgármester) most a Fidelitas egykori elnöke, Böröcz László indul Csárdi Antal ellen (LMP). Sára Botond volt józsefvárosi polgármester a VIII-IX. kerületben méreti meg magát idén.

Jelölt maradt 2018-as veresége után is Bajkai István, Földesi Gyula, Németh Szilárd és Németh Zsolt, ahogy győzelme után Dunai Mónika, Simicskó István és Szatmáry Kristóf.

Megyék

Pest megyében a 2-es választókerületben, Budakeszi-Budaörsön Menczer Tamás külügyi államtitkár indul Szél Bernadett ellen. A 3-as körzetben több választáson is legyőzhetetlen Hadházy Sándor helyett Vitályos Eszter, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára szerepel a listán. Ő "újonc", a Nemzeti Múzeum igazgatójává kinevezett L. Simon László helyre tavaly szeptemberben került be a parlamentbe.

Változások Szegeden: Csongrád-Csanád megye 1-es körzetében az MSZP-s Szabó Sándort próbálja ismét legyőzni Bartók Csaba, a Fidesz helyi elnöke. Csongrád-Csanád megye 2-es választókerületében B. Nagy László helyett Mihálffy Béla a jelölt.

A Fejér megyei 4-es számú, dunaújvárosi választókerületben többszöri jobbikos sikerrel szemben indul indítja a Fidesz Mészáros Lajost, a dunaújvárosi Szent Pantaleon kórház főigazgatóját, aki szintén "újonc" a politikai színtéren.

Pécsen, a Baranya megye 1-es választókerületben Mellár Tamás ellen 2022-ben Csizi Péter helyett Kővári János pécsi önkormányzati képviselő szállhat versenybe.

Manninger Jenő számos megnyert választás után egészségügyi okokból visszavonult, ezért a Zala megye 2-es választókerületi (Keszthely) mandátumát Nagy Bálint keszthelyi polgármester vette át. Ő szerepel a 2022-es választási listán is.

A Veszprém megye 3-as választókerületben is van újdonság: Fenyvesi Zoltán helyett idén Navracsics Tibor indul a jobbikos Rig Lajos ellen.

Heves megye 1. választókerületét tekintve Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője szerepel a szerdán kiadott névsorban, és nem Nyitrai Zsolt.

Újdonság még Heves megye 1. választókerületében Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetőjének szereplése, és változás van a Bács-Kiskun megye 2-es körzetben, ugyanis Kecskemét és környéke fideszes jelöltje Zombor Gábor helyett Szeberényi Gyula Tamás kecskeméti alpolgármester lesz.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. választókerületében (Tiszaújváros és környéke) az előző választáson győztes Koncz Ferenc lánya, az időközin befutó Koncz Zsófia próbálhatja meg összegyűjteni ismét a legtöbb szavazatot.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2. választókerületében (Miskolc és környéke) Hubay György helyett Kiss János, a miskolctapolcai fürdő és környezete fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos indul.

Nógrád megye 1-es választókerületében (Salgótarján) a 2018-ban győztes Becsó Károly helyett testvére, Becsó Zsolt neve szerepel az alábbi listán. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s