h i r d e t é s

Meleg tavaszt tartogat a hétvége!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Meleg tavaszt tartogat a hétvége!

2018. március 11. - 06:29

 

Vasárnap változóan felhős lesz az ég, de tovább melegszik az idő: nem lesz ritka délutánonként a 18, 20 fok sem! - írja az Időjárás.hu

Hétfőn tovább erősödik a szél, tetőzik a meleg, majd este front érkezik.

Délelőtt változóan felhős lesz az ég, délnyugaton lehetnek hosszabb napos időszakok. Elszórtan, nagyobb eséllyel keleten alakulhat ki kisebb eső, zápor. 

Délután a többször erősen megnövekvő felhőzet mellett több-kevesebb napsütés is lehet. Elszórtan előfordulhat egy-egy zápor.

Erős lesz a déli szél. 11, 16 fokra számíthatunk.

Milyen idő lesz hétfőn?

Hétfőn délelőtt eleinte országszerte erősen felhős, borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor. Később nyugat, délnyugat felől elkezdődik a felhőzet szakadozása, vékonyodása, és a Dunántúlon szűnni kezd a csapadék.  Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap. Keleten szórványosan, máshol helyenként számíthatunk futó záporra. A délnyugati szél erős lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Vasárnap időjárási front nem érkezik térségünkbe, a frontérzékenyeknek most kedvezően alakul a humánmeteorológiai helyzetet. - írja a meteoklinika.hu

Ha azonban érzékeny a szélre, akár több panaszt is tapasztalhat. Ebben az esetben már reggel észreveheti, hogy nyugtalanabbul aludt, többen nehezen ébredhetnek, és napközben is jellemző lehet a bágyadtság, tompaság. Fokozódhat a migrén, az élénk, északnyugaton és a középső megyékben az erős szél hatására pedig másoknál is felléphet erős, lüktető fejfájás. Az erős légmozgás gyakran ingerlékenységet, nyugtalanságot vált ki, a gyerekek izgágábbak ilyenkor, a figyelmüket is nehezebb lekötni. A feszültségérzést nyugtató levendula- vagy citromfűolaj párologtatásával csökkentheti, és azzal is segítheti az elalvást, ha lefekvés előtt levendulás teát, vagy langyos mézes tejet iszik.

A stressz az egész napjára rányomhatja bélyegét. Ennek elkerülése érdekében próbálja tudatosan, előre megtervezni a napirendjét, így elkerülheti a felesleges idegeskedést.

A hirtelen érkezett, az ilyenkor szokásosnál több fokkal enyhe időben is könnyen megfázhat, ha nem vigyáz magára, és nagyon könnyelműen öltözködik. Szervezetünket igénybe veszik a markáns, gyors humánmeteorológiai változások, így nagyon fontos, hogy folyamatosan erősítse immunrendszerét. Ne hanyagolja a rendszeres magnézium és C-vitamin bevitelt, erről legkönnyebben friss gyümölcsök, olajos magvak és teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk fogyasztásával gondoskodhat.

A mogyoró és a tiszafafélék pollenje enyhébb tüneteket okozhat az allergiásoknál, délen és nyugaton jelentkezhetnek erősebben a tünetek. 

A közlekedést élénk, olykor erős lökésekkel kísért oldalszél nehezíti, ezáltal csökkenhet a menetstabilitás. Sokfelé találkozhat ingerlékeny sofőrökkel, az idegesség pedig a figyelmetlenséggel párosulva fokozott veszélyforrást jelent az utakon. Vezetés közben hallgasson nyugtató zenét, ha pedig elkalandoznak a gondolatai, engedjen be egy kis friss levegőt az utastérbe!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s