h i r d e t é s

Melyek a homlokzatburkolatok leggyakoribb kivitelezési hibái?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Melyek a homlokzatburkolatok leggyakoribb kivitelezési hibái?

2021. november 26. - 10:58

A homlokzat az épület külső burkolatának részeként hatékonyan védelmet kell nyújtania a külső hatásokkal szemben úgy, hogy közben hozzájárul a ház esztétikus megjelenéséhez is.

A homlokzat kialakítása igen változatos és egyedi lehet a visszafogottól kezdve az egészen kihívóig bezárólag. Azonban a megfelelő beépítés hiányában károsodhat a szerkezet, valamint nem felel meg a jogszabályi előírásoknak – nem beszélve arról, hogy a végeredmény sem lesz valami dekoratív. Mutatjuk, melyek a leggyakoribb homlokzatburkolat kivitelezési hibák.

Nem megfelelő aljzat-, valamint felület előkészítés

Hogy az alapszerkezetünk milyen felületi előkészítést igényel, az főként a burkolat anyagától, illetve a ragasztás módjától függ. Vékonyágyazatú ragasztónál például nagyon lényeges a sima, sík felület. Ilyenkor le kell vakolni a még a légtömör teherhordó falszerkezetet is. A nyers falfelületet feltétlenül gúzoljuk, mielőtt felhordjuk az ágyazóhabarcsot. Jellemzően a ragasztót - a gyártó ajánlása szerinti – vastagságban hordják fel, mégpedig fogas glettvassal. Akkor mondható az aljzat megfelelőnek, ha már befejeződtek az épület szerkezeti mozgásai, más szóval „leülepedett”. Ellenkező esetben a homlokzatburkolaton minden bizonnyal utóbb repedések keletkeznek.

Rossz ragasztóanyag-választás

A ragasztóanyagot elsősorban a burkolat anyaga, súlya, mérete, valamint a hordozófelület típusa határozza meg. Legyen a ragasztott burkolat beton, kerámia vagy akár kőlap, mindegyik esetében igen eltérő lehet a szükséges anyaghasználat a hagyományos habarcságyazótól a vékonyágyazatú ragasztóig. Ennek következménye, hogy egyes anyagoknál más lehet a felület előkészítésének a módja is.

Nem ideális hőmérsékleti viszonyok telepítéskor

A homlokzatburkolati ragasztókkal kapcsolatban elmondható, hogy +5 fok feletti és +20-25 fok alatti hőmérséklet szükséges nekik a kötés megszilárdulásához. Ettől eltérhet az az eset, amikor fugázzuk is a burkolatot. Amíg ugyanis a ragasztó a kötési idő tartama alatt az említett hőmérsékleti tartományban szilárdul meg, egyes fugázó anyagok alkalmazkodási hőmérséklete akár +15 fok feletti hőmérsékletet is igényelhet.

Rossz burkolatkiosztás és elhelyezés

A homlokzatburkolat kivitelezési hibák közé sorolható még a kiosztás módja, valamint az iránya (fentről lefelé, lentről felfelé). Ezt főként a burkolat anyaga határozza meg. A kis elemekből álló ragasztott burkolatokat a falnyílásoktól és a falsaroktól kezdve szokás kiosztani, lentről felfelé haladva. Viszont egyes átszellőztetett homlokzati burkolatokat pont fordítva, azaz fentről lefelé kell telepíteni. Törekedni kell továbbá arra is, hogy a burkolat feszültségmentes legyen – ragasztott burkolatoknál ezt optimálisan kialakított dilatációval lehet elérni.

Az olyan nagy burkolatgyártó cégek, mint a STAR STONE, a weboldalukon komplett szerelési útmutatókkal is szolgálnak minőségi termékeik mellé. A lépésről-lépésre képes útmutatóik használatával még a kezdőknek sem okoz majd problémát az új homlokzati burkolat felszerelése. Ha azonban mégis úgy érezzük, hogy ez túl nagy falat számunkra, érdemesebb szakember segítségét kérni.