h i r d e t é s

Melyek a turmixgépek vásárlásának legfőbb szempontjai?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Melyek a turmixgépek vásárlásának legfőbb szempontjai?

2020. október 26. - 08:18

 

A sportos, egészséges életmód terjedésével és az egyre gyakoribb zöldség- és gyümölcsfogyasztással mind több háztartásban jelennek meg a különböző turmixgépek. Ezek a készülékek azonban igen sokfélék lehetnek, ezért cikkünkben bemutatjuk, mire kell figyelni a kiválasztásuknál.

Forrás: trikolor.hu

A használat módja

Először azt érdemes tisztázni, hogy mire szeretné használni a készüléket, hiszen ez nagyban meghatározza a szükséges teljesítményt, a gép méretét és kialakítását. Más modellre van szüksége, ha smoothie-kat szeretne készíteni - amit akár magával is vinne -, mintha forró krémlevesek készítésére használná, esetleg keményebb zöldségek vagy jég aprítására. Természetesen vannak olyan készülékek is, amelyek bármilyen célra ideálisak, de ezek jellemzően magasabb árkategóriába is tartoznak.

Teljesítmény

A turmixgépek teljesítménye az egyik legfontosabb paraméter, hiszen minél nagyobb az érték, annál nagyobb fordulatszámon képesek működni. Az 1000 W feletti teljesítménnyel általában a keményebb zöldségek és gyümölcsök esetében is selymes, krémes állag érhető el. Érdemes megjegyezni, hogy a nagyobb teljesítményű készülékek hatékonysága a 6 vagy akár 8 beépített késnek is köszönhető.

Természetesen nem mindenkinek van szüksége ilyen erőre, de nem kell aggódni, mert az alacsonyabb teljesítményű gépek is kiválóan aprítanak, esetleg kicsit lassabb velük a munka. A kisebb - 350-400 W-os - készülékek kapcsán meg kell említeni, hogy ezek közül sok az ún. mix and go készülék, amelyek nagyon praktikusak, de kisebb térfogatuk miatt csupán egy adag ital elkészítésére alkalmasak, így nagyobb konyhai előkészítő munkák végzésére nem ideálisak.

A kehely anyaga

A turmixgép fontos eleme a kehely, amelyben az aprítás vagy pépesítés történik. Ez készülhet üvegből vagy műanyagból is. Előbbi előnye, hogy még a jég sem karcolja meg, felülete több használat után sem mattul be, emiatt sokkal higiénikusabb és mosogatógépben is nyugodtan tisztítható. Hátránya viszont a nagy súlya, amely nem könnyíti meg a használatot, ezért a nagyobb űrtartalmú kelyheket nem is üvegből gyártják.

A műanyagból készült kelyhek könnyűek és kevésbé törékenyek, térfogatuk pedig jóval nagyobb lehet az üvegből készült modelleknél. Egyes gyártók ma már nem hagyományos, könnyen karcolódó műanyagokat alkalmaznak, hanem rendkívül tartós tritánból készült BPA-mentes műanyagot.

Álló vagy hordozható?

A klasszikusnak számító álló kehellyel rendelkező turmixgép mellett ma már kaphatók kifejezetten mix and go készülékek is, amelynél a turmixolást követően - kényelmesen, öntögetés nélkül - ugyanabban a palackban szállítható az elkészült vitamindús nedű. Szerencsére a modern készülékek ma már mindkét használati módot lehetővé teszik.


 

Kommentek

h i r d e t é s