h i r d e t é s

Mélységesen megdöbbent az ENSZ menekültügyi szervezete Magyarország intézkedésein

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Mélységesen megdöbbent az ENSZ menekültügyi szervezete Magyarország intézkedésein

2019. május 09. - 13:52

 

Kirívó megsértése a nemzetközi és az európai jognak, ahogy a menedékkérőkkel bánnak a hatóságok.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Magyarország szerdára virradó éjjel végrehajtott intézkedései, amelyek során arra kényszerített két afgán menedékkérő családot, hogy elhagyják az ország területét, mélységesen megdöbbentőek és kirívó megsértései a nemzetközi és az európai uniós jognak – közölte az UNHCR, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

A két családot, négy felnőttet és hét gyermeket január óta tartották őrizetben a Magyarország és Szerbia határán lévő röszkei tranzit zónában. A hatóságok május 7-én éjszaka a határkerítés egyik kapujához kísérték őket. Nem hagytak nekik más választást, mint vagy visszamennek Szerbiába, vagy repülőgéppel hazaszállítják őket Afganisztánba.

„Az, ahogyan ezekkel a családokkal bántak, beleértve azt, hogy a nélkül távolították el őket Magyarország területéről, hogy érdemi erőfeszítést tettek volna a menedékkérelmük áttekintésére, rendkívül elkeserítő” – mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. „Ezeknek a családoknak az ügye ismételten alátámasztja a mélységes aggodalmainkat azzal kapcsolatban, ami Magyarországon történik, ahol a menedékkérőket nem a kérelmük tartalma alapján utasítják el, hanem pusztán azért, mert Magyarország megszorító jellegű törvénye alapján a kérelmüket automatikusan elfogadhatatlannak minősítik.”

Ennek a törvénynek az értelmében Magyarország az európai uniós jog által megkövetelt biztosítékok nélkül elutasít minden menedékkérőt, aki olyan országon haladt át – a szóban forgó családok esetében Szerbián –, amelyet Magyarország biztonságosnak ítél meg.

A szerb hatóságok egy befogadó állomáson szállásolták el a kitoloncoltakat. A családok arról tájékoztatták az UNHCR-t, hogy a magyar hatóságok öt napon át nem adtak enni a felnőtt családtagoknak.   

Egy harmadik afgán család, egy édesanya négy gyermekével, egyelőre a tranzit zónában maradt, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága egy ideiglenes intézkedéssel megtiltotta, hogy eltávolítsák őket az országból.

Az UNHCR ezennel ismételten arra szólítja fel Magyarországot, hogy ne tegyen semmi olyan lépést, amelynek célja, hogy embereket visszaküldjön a származási országukba vagy bármilyen más módon eltávolítsa őket Magyarország területéről, a nélkül, hogy megfelelő módon megvizsgálta volna a menedékkérelmüket.

Ennek a helyzetnek a fényében az UNHCR azt javasolta az európai határőrizeti ügynökségnek, azaz a Frontexnek, hogy ne támogassa Magyarországot azoknak a hazaküldésről szóló döntéseknek a végrehajtásában, amelyek nincsenek összhangban a nemzetközi és az európai joggal. (nepszava.hu)

Címkék: 

 

h i r d e t é s