h i r d e t é s

Mérgező hulladékkal szennyezett a kristálytisztának hitt Genfi-tó vize

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mérgező hulladékkal szennyezett a kristálytisztának hitt Genfi-tó vize

2018. április 22. - 15:18

 

A Genfi-tóban lévő műanyaghulladékok nagy mennyiségű méreganyagottartalmaznak – erre figyelmeztetnek svájci és brit kutatók a Frontiers in Environmental Science című folyóiratban publikált tanulmányukban.

Forrás: Wikimedia Commons

A Genfi Egyetem és az angliai Plymouth Egyetem kutatói veszélyes mennyiségű brómot, kadmiumot, higanyt és ólmot mutattak ki a kristálytisztának hitt tóból partra mosódott műanyaghulladékban.


Forrás: Lakepedia

A szakemberek csaknem háromezer tárgyat, köztük játékokat, írótollakat, pamutrongyokat, élelmiszercsomagolásokat, habszivacs- és polisztiroldarabokat vizsgáltak meg. A tárgyak közül nagyjából hatszázat röntgenvizsgálatnak is alávetettek laboratóriumi körülmények között. Tizenkilenc tárgynál mértek az európai uniós határérték feletti brómszintet és 57 tárgy esetében mutattak ki veszélyes mennyiségű kadmiumot. A hulladékok egynegyede tartalmazott ólmot, ezek közül is 65 az európai uniós küszöb feletti értéket -írja a swissinfo.ch.


Forrás: Alterra

A kutatók szerint a tárgyak nagy része már valószínűleg régóta úszott a vízen. Ezek a műanyaghulladékok komoly fenyegetést jelentenek a helyi vadvilágra, mivel az állatok megehetik őket, beléjük akadhatnak, vagy a mérgező anyagok károsíthatják a szervezetüket. “A kimutatott anyagok többségét ma már nem engedélyezik a műanyaggyártásban” – mondta Montserrat Fillela, a tanulmány egyik szerzője, hozzátéve, hogy a műanyag rendkívül lassan bomlik le a vízben. Közelmúltbeli tanulmányok szerint nagyjából 450 évbe telik, mire egy műanyagpalack teljesen lebomlik.

A mostani tanulmány különlegessége, hogy a Genfi-tó az első édesvizű víztömeg, amelyet ilyen típusú vizsgálatnak vetettek alá a kutatók, a műanyaghulladékok problémáját ugyanis ez idáig csupán a tengerekben és óceánokban vizsgálták.

 

Frontiers in Environmental Science, swissinfo.ch / erdekesvilag.hu


 

h i r d e t é s