fbpx Michael Ignatieffet választották a CEU ötödik elnök-rektorává | CIVILHETES

h i r d e t é s

Michael Ignatieffet választották a CEU ötödik elnök-rektorává

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Michael Ignatieffet választották a CEU ötödik elnök-rektorává

2016. május 05. - 20:59
0 komment

 

Dr. Michael Ignatieff, a Harvard Egyetem Kennedy Kormányzástudományi Iskolájának (Kennedy School of Government) professzora.

Michael Ignatieff

Napjaink demokráciával, emberi jogokkal és kormányzással kapcsolatos kérdéseinek nemzetközi szakértőjét, kanadai állampolgárt, a Közép-európai Egyetem (CEU) szenátusa és kuratóriuma egyhangúan választotta az Egyetem ötödik elnök-rektorává. A díjnyertes író, tanár, korábbi politikus és Közép- és Kelet Európát kiválóan ismerő történész, Michael Ignatieff remek választás az intézmény élére, amely a jelenlegi elnök-rektor, John Shattuck vezetése alatt dinamikusan fejlődött. Az 1991-ben a magyar-amerikai filantróp Soros György által alapított CEU az Egyesült Államokban és Magyarországon akkreditált posztgraduális felsőoktatási intézmény, melynek küldetése a nyílt társadalom és a demokrácia eszméjének tanulmányozása és támogatása.

“Nagy örömmel tölt el, hogy Michael Ignatieff követi posztján John Shattuckot, akinek vezetése alatt egyedülálló, globális intézménnyé fejlődött az egyetem,” mondta Soros György, a CEU alapítója, és kuratóriumának tiszteletbeli elnöke. “Dr. Ignatieff tudós, de jártas a politika világában is, ezért ideális választás a CEU vezetésére ezekben a kihívásokkal teli időkben.”

Ignatieffet az egyetem új rektorának kiválasztására alakult, Jonathan Cole, a CEU kuratóriumi tagja, és a Columbia Egyetem korábbi rektorhelyettese által vezetett bizottság javasolta és választotta ki egy több mint 150 forrást és jelöltet megvizsgáló intenzív folyamat során, amelyet az Isaascon, Miller cég segített. Shattuck, aki hét éven át volt a CEU elnök-rektora, 2015. szeptemberében jelentette be, hogy az előzetes terveknek megfelelően 2016. július végével leköszön az intézmény vezetői posztjáról. Az egyetem fenntartója a Nemzeti Felsőoktatási Törvénynek megfelelően az illetékes magyar hatóságoknál kezdeményezni fogja Ignatieff professzor rektori megbízását.

“Michael Ignatieff tudósként, íróként, oktatóként és közszereplőként is bizonyította kvalitásait. Nem riadt vissza a demokratikus politikában való aktív részvételtől sem. A CEU kuratóriumát nagy megelégedéssel tölti el, hogy ilyen elismert és széles látókörű személy lesz az egyetem következő elnök-rektora, aki tovább építhet a John Shattuck által elért eredményekre” - mondta Leon Botstein, a CEU kuratóriumának elnöke.

Shattuck vezetése alatt a CEU megújult erővel fogott küldetésének megvalósításába, miközben a posztgraduális oktatás és kutatás, valamint a nyílt vita előmozdításának és a társadalmi problémák vizsgálatának széles körben ismert- és elismert globális központjává vált. 107 országból érkező hallgatói közösségével a világ egyik legnemzetközibb egyeteme lett. Shattuck és kollégái a kihívásokkal teli környezetben is sikeresen megőrizték az egyetem autonómiáját és akadémiai szabadságát. Shattuck vezetése alatt a CEU tantestülete rekord összegű kutatási támogatást nyert, nagymértékben nőtt a jelentkező diákok száma, valamint az egyetem adományozóitól beérkezett pénzügyi támogatás mértéke is emelkedett. Az intézmény tudományos eredményeit nemzetközileg is magasan jegyzik. Új, interdiszciplináris programok indultak a kognitív tudományoktól kezdve a hálózattudományig, megnyitotta kapuit a Közpolitikai Iskola (CEU School of Public Policy – SPP), a Felsőfokú Tanulmányok Intézete (Institute for Advanced Study, CEU – IAS), az Oktatási és Tanulási Központ (CEU Center for Teaching and Learning – CTL), és tovább fejlődtek a CEU romákat támogató, világviszonylatban egyedülálló képzései (Roma Access Programs – RAP). Az Egyetem megkezdte küldetésének újrafogalmazását, és a Demokrácia határai előadássorozat (Frontiers of Democracy) keretében vizsgálat alá vette a demokrácia intézményét világszerte érő kihívásokat. A Bölcsészettudományi Kezdeményezés (Humanities Initiative) és az Intellektuális Témák Kezdeményezés (Intellectual Themes Initiative) azért indult el, hogy új irányt szabjon a CEU tudományos és intézményi fejlődésének. Mindezek mellett Shattuck felügyelte az egyetem ambiciózus és izgalmas campus-újjáépítési projektjének megtervezését, majd munkálatainak beindítását. Az új CEU campus megerősíti az egyetem belvárosi jelenlétét Budapesten, és egy inspiráló, egybefüggő campust hoz létre, mely jelképezi és elősegíti azt a nyitottságot és szabad véleménycserét, amelyet az intézmény képvisel.  

“A nagy formátumú és intellektusú Michael Ignatieff ideális választás a CEU új elnök-rektorának” - mondta Cole. “Elkötelezettsége a nyílt társadalom központi értékei iránt, az ebben és más témakörökben megjelent írásai, valamint az akadémiai körökben való ismertsége John Shattuck méltó utódává teszik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a CEU-t újabb sikerekre vezesse.”    

„Michael Ignatieff nagyszerű választás a Közép-európai Egyetem elnök-rektori posztjára abban a pillanatban, amikor az egyetem fennállásának 25. évfordulóján megerősíti a nyílt társadalom és demokrácia iránti elkötelezettségét” – mondta John Shattuck. „Megtiszteltetés számomra, hogy ennek az egyedülálló egyetemnek a vezetését egy olyan kaliberű, olyan elkötelezett és olyan eredményekkel rendelkező személynek adom át, mint Michael Ignatieff.”

Ignatieff a CEU által szervezett A demokrácia határai című előadássorozat keretében már tartott előadást az egyetemen. Régi kötelékek fűzik Magyarországhoz. Felesége, Zsohár Zsuzsanna magyar születésű. Doktorátusát a Harvard Egyetemen szerezte történelemből. Tudományos állásokat töltött be többek között a Cambridge-i Egyetemen (King’s College), a Torontói Egyetemen, és a British Columbia Egyetemen. Részt vett a Kanadai Parlament munkájában és vezette a Kanadai Liberális Pártot. Többek között az alábbi könyvek szerzője: The Needs of Strangers (1984), Scar Tissue (1992), Blood and Belonging (1993), The Warrior’s Honour (1997), Isaiah Berlin (1998), The Rights Revolution (2000), Human Rights as Politics and Idolatry (2001), The Lesser Evil: Political Ethics in an Age of Terror (2004), Fire and Ashes: Success and Failure in Politics (2013).

“Michael Ignatieff az emberi jogok és a külpolitika, különösen az összetett és kényes nemzetközi kérdések területén erőteljes és elvei mellett következetesen kiálló személyiség” - mondta Douglas W. Elmendorf, a Harvard Kennedy Iskola dékánja. “Tanárként és kollégaként is hiányozni fog nekünk itt a Kennedy Iskolában. Minden jót kívánunk neki új feladatához a CEU-n, ahol diákok újabb csoportjai érezhetik majd szerencsésnek magukat, hogy személyében ilyen mentort és példaképet kapnak.”

Shattuck, aki elnök-rektori pozíciója előtt az Egyesült Államok csehországi nagyköveteként és a Demokrácia-, Emberi Jogi és Munkaügyi Külügyi Államtitkáraként is szolgált, augusztus 1-jétől a CEU rector emeritusa lesz. Ezután Bostonba költözik, hogy ellássa a Fletcher Jogi és Diplomáciai Iskola professzoraként (Fletcher School of Law and Diplomacy) és a Harvard Egyetem Kennedy Iskolája Emberi Jogi Politikai Központjának (Kennedy School Center for Human Rights Policy) Senior Fellow-jaként rá háruló feladatait.


 

Kommentek

h i r d e t é s