h i r d e t é s

Mikor és kinek kötelező fényvisszaverő mellényt felvenni?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Mikor és kinek kötelező fényvisszaverő mellényt felvenni?

2020. február 20. - 18:13

 

Az őszi és téli hónapok beköszöntével egyre hosszabbak az éjszakák, így kifejezetten fontos fokozott figyelmet fordítani a megfelelő látási viszonyok biztosítására. Sokan sötétben indulnak dolgozni, és sötétben is érnek haza, ezért minden közlekedő számára nagyobb kihívást jelenthetnek az utazások. A KRESZ 2007 óta bizonyos szituációkban már megköveteli a fényvisszaverő mellény használatát. Ismerd meg a legfontosabb tudnivalókat, és gondoskodj a biztonságos láthatóságról!

Kinek kötelező a fényvisszaverő mellény viselése?

Szinte minden autós találkozott már kivilágítatlanul közlekedő biciklissel az utakon. A rossz látási viszonyok miatt ilyenkor nagy lehet az esély a súlyos kimenetelű balesetekre is. A lakott területeken kívül közlekedő biciklisek számára kötelező a fényvisszaverő mellény használata, akár a kijelölt bicikliúton, akár az úttesten haladnak.

A fényvisszaverő mellény azok számára is kötelező, akik az út szélére húzódva valamilyen kézikocsit tolnak vagy húznak. Sajnos sokan nem veszik figyelembe, azonban a gyalogosoknak sötétedést követően szintén fényvisszaverő mellényt kell viselni a KRESZ szabályai szerint.

Kevesen tudnak róla, azonban az állatokat hajtó vagy állaton közlekedő személyekre is érvényes a szabály. Aki sötétedés közben indul útnak például lóháton, annak is muszáj a fényvisszaverő mellényt magával vinnie a büntetések elkerülése érdekében. Fontos megjegyezni, hogy a KRESZ-ben meghatározott szabályok alapján a közutakon, illetve a kivilágítással nem rendelkező földutakon is szükséges fényvisszaverő mellényt viselni.

A biztonságos és kényelmes közlekedés érdekében számos kiegészítő lehet hasznodra a fényvisszaverő mellények mellett. Télen különösen fontos a gépjármű tisztaságát biztosítani, hogy a karosszéria ne rozsdásodjon a bekerült sár és latyak miatt. Az Autófelszerelések.hu kínálatában kapható Rezaw termékek segítségével a csapadékos hónapokban is egyszerűen gondoskodhatsz a csomagtartó és a belső tér tisztaságáról.

Mikor szükséges egy autósnak fényvisszaverő mellényt viselni?

Érdemes az autóban is tartani néhány fényvisszaverő mellényt, ha lakott területen kívül szükséges kiszállni a gépjárműből. Műszaki hiba és segítségnyújtás, illetve pihenés esetén a mellény viselete minden autós számára jelzi, hogy emberek vannak az út mentén. Az út mellett végrehajtott kerékcserék kifejezetten balesetveszélyesek, hiszen gyakran megtörténik, hogy a kerék mellett guggoló sofőrt elsodorják, ha nem veszi fel a fényvisszaverő ruházatot.

Balesetek esetén is azonnal célszerű a fényvisszaverő mellényt felkapni, hiszen az elhaladó sofőrök bámészkodás közben nem mindig veszik észre a környéken járkáló utasokat. Érdemes tehát néhány fényvisszaverő mellényt beszerezni, hogy a sötétedés utáni órákban is biztonságosan és jól láthatóan lehessen közlekedni.


 

h i r d e t é s