h i r d e t é s

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a háztartási készülékek vásárlásakor?

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam
a- a+

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a háztartási készülékek vásárlásakor?

2023. február 10. - 10:42

Új otthonát rendezné be, vagy épp azon gondolkodik, hogy egy régi készülékét egy újabb modellre cserélne? Cikkünkben bemutatjuk, melyek a leghasznosabb háztartási készülékek, valamint tanácsot adunk, hogy mire érdemes odafigyelni az új gép vásárlása során, hogy hosszú éveken át elégedett legyen előnyeivel. A kínálat szinte végtelen, így van miből válogatni.

Forrás: studiadomoss.sk

Első szempont a megtakarítás

Mivel a villamosenergia a háztartások összes energiafogyasztásának 25%-át teszi ki, új készülékek vásárlásakor érdemes figyelembe venni az energiacímkét.  Az energiacímkéket az Európai Unió vezette be, amelynek területén 2010 óta kötelezően felhelyezik az készülékekre. Létrehozásukkor az volt a cél, hogy a vásárlót részletesen és átláthatóan tájékoztassák a megvásárolt készülék energiafelhasználásáról, de a gyártókat is arra ösztönözzék, hogy versenyezzenek a leggazdaságosabb elektronikai darabokért. A készüléket nemcsak az energiafogyasztás, hanem a mérete alapján is besorolják az energiaosztályba. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha két azonos energiaosztályú hűtőszekrényünk van, az egyik kisebb, a másik nagyobb, akkor mindig a kisebb lesz gazdaságosabb. Ez vonatkozik a televíziókra és más termékekre is. Ha kezd összezavarodni, csak hasonlítsa össze az éves fogyasztási adatot, amely a címkén is szerepel, és rögtön megtudhatja melyik a takarékosabb. A Kaufino online portál segítségével, pedig könyedén összehasonlíthatja a készülékek árait. Lapozza át az akciós újságokat, figyelje a kedvezményes árú Media Markt termékeket, köztök a Media Markt TV akcióit is. Az Alza kuponok segítségével is nagyszerű kedvezményekre tehet szert az Alza nyitvatartási idején belül, de akár az online vásárlás folyamán is.

Praktikusság felsőfokon

A beépített készülékek minden modern konyha részét képezik. Nemcsak elegánsan néznek ki és nem foglalnak helyet, de számos olyan funkciót is kínálnak, amelyek megkönnyítik az életét a konyhában. A beépített készülékek általában kisebb belső méretekkel rendelkeznek, mint a hagyományos készülékek. A beépített hűtőszekrényben és a beépített sütőben kevesebb étel fér el, mint az önálló társaikban. Választáskor gondolja át, mekkora a háztartása, és hány embert fog kiszolgálni a konyhája.

A beépített hűtőszekrények bőségesen fel vannak szerelve modern funkciókkal, és minden okosotthon részét képezik. Az előlapot a konyhabútornak megfelelően választhatja ki, így elegánsan kiegészíti az egész konyha kialakítását. A beépített hűtőszekrények a konyhabútorba vannak beépítve, és nem foglalnak el feleslegesen helyet a térben. A beépített mosogatógépek is kellően illeszkednek a konyhabútor kialakításához. Kiválaszthatja a vezérlőpult láthatóságát is. A panellel ellátott beépített mosógépek látható kezelőszervekkel rendelkeznek, és nagyobb áttekintést nyújtanak a mosási folyamatról. A teljesen integrált beépíthető mosogatógépek vezérlőpulttal rendelkeznek az ajtó felső oldalán, így nem zavarják a konyhai egység épségét.

Hasznos segítőtárs a mosógép, mely szerkezeténél adódóan lehet felül vagy előtöltős.  A mosógép méretének kiválasztásakor ügyelni kell a helyiség elrendezésére és a háztartás méretére is. A kávéfőzők nem hiányozhatnak egyetlen kávé imádó konyhájából sem. Letisztult kialakításúak és elegáns megoldást jelentenek egy modern konyhában.  A beépített kávéfőzők helyet takarítanak meg a konyhapulton, így egységessé teszik az egész megjelenést. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a robotporszívók. Az otthoni robotporszívók porszívóznak és akár fel is mosnak. Mobil alkalmazáson keresztül vezérelhetőek, ahol ellenőrizhető a beállított program, az elvégzett tevékenység és az akkumulátor állapota is. A porszívó lézeres navigációval feltérképezi a teret, és kiválasztja az optimális útvonalat és infravörös érzékelők segítségével tájékozódik. Ennek köszönhetően minden akadályt elkerül, szőnyegről könnyedén eljut a padlóra, leküzdi a küszöböket, még a lépcsőn sem esik le. Munka végeztével vagy amikor az akkumulátor lemerült, a töltőállomáson parkol le. A Kaufino weboldal segítségével megtervezheti készüléke vásárlását, a Media Markt akciós újságok pedig segítenek kiválasztani a legkedvezőbb árfekvésű Media Markt TV akciós készülékeit. Az Alza kuponok felhasználásával is kedvező árú termékeket vásárolhat, legyen szó hűtőről, mosogatógépről, kávéfőzőről, már csak az Alza online oldalát, vagy az Alza üzletek nyitvatartási idejét kell figyelnie.

Nem elhanyagolható tényező a biztonság sem

A háztartási gépek meghibásodása gyakori tüzek okozója. Bár az EU irányelvei az elektromos készülékek biztonsága területén nagyon szigorúak, ez nem jelenti azt, hogy semmi sem történhet. Mindig biztonságosabb elkerülni a legolcsóbb vagy egyébként gyanús termékeket. A készülékek használata során a biztonságra ügyelni kell, elsősorban a gyermekek érdekében is. Manapság a mosogatógépeket, sütőket, mosógépeket és a további készülékeket gyakran beépített gyerekzárral gyártják, amely megakadályozza, hogy a gyermek bármilyen módon manipulálja a készüléket. További hasznos funkció az elárasztás elleni védelem, amely a mosógép túlcsordulása vagy a tömlő felrobbanása esetén leállítja a vízellátást, így Ön nem árasztja el sem lakását, sem szomszédjait. Különös hangsúlyt kell fektetni a biztonságra a tűzhelyeken. Ebből a szempontból az indukciós tűzhelyek a legbiztonságosabbak, de itt is a hosszas főzés esetén az edény magas hőmérsékletre felmelegedhet, ezért nem árt az óvatosság. Néhány indukciós tűzhely azonban túlmelegedés elleni védelemmel rendelkezik, ami megoldja a problémát.

Fontos szempont a dizájn

Vásárláskor nem elhanyagolható a készülékek kivitelezése és színe sem. Letisztult formák, kiváló minőségű anyagok, részletes kidolgozás és intuitív vezérlés: ezek az elemek jellemzik a modern háztartási eszközöket. A készülékek a megfelelő megoldást nyújtanak bármilyen stílusú belsőépítészethez, amely diszkréten illeszkedik a környezetbe.

Bárhogyan is dönt a készülékek vásárlásakor, különösen ügyeljen a gazdaságosságukra és az otthoni praktikumra, mert egy rossz választás akár évekig megnehezítheti háztartása működését.