fbpx Milyen változásokra számíthatunk az elszállt energiaárak kapcsán? | CIVILHETES

h i r d e t é s

Milyen változásokra számíthatunk az elszállt energiaárak kapcsán?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Milyen változásokra számíthatunk az elszállt energiaárak kapcsán?

2021. október 15. - 07:41

 

Felsmann Balázs energiapolitikai szakértő szerint a jövő tavaszi választásokig nem lesz fogyasztói áremelés, azonban valakinek így is fizetnie kell.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Rövid időn belül, hirtelen megemelkedtek az energiaárak. Ennek három oka van, egyrészt a covid utáni gazdasági kereslet emelkedése, ami kétoldalról is befolyásolta az árakat: egyrészt önmagában az árak hatnak így, másrészt a járvány miatt elég sok kereskedő megégette magát azzal, hogy túlkészletezett – mondta Felsmann Balázs energiapolitikai szakértő az ATV műsorában.

A másik fő ok az átmeneti kínálatszűkülés, amely az Európába irányuló gázvezetékek kapcsán következett be a nyár folyamán. A harmadik pedig az, hogy Ázsiának van egy nagyon erős elszívó hatása, mivel az ázsiai árak még mindig az európai felett vannak, és jóval nagyobb piacról lévén szó, elszívják a nyersanyagot – tette hozzá.

Felsmann Balázs közölte, a hatósági ár megvédi a nagy áringadozásoktól a fogyasztókat, de valakinek ezt a különbözetet a végén ki kell fizetni.

Ha valaki most a gázt megnézi, azt látja, hogy jövő év második-harmadik negyedévében 42 eurós áron lehet szerződést kötni – Felsmann szerint a piac is azt jelzi, hogy rövid távú anomáliáról van szó.

Az áram tőzsdei árát a gázerőművek árazzák – abban biztosak lehetünk, hogy a 2022 tavaszi országgyűlési választásokig nem lesz fogyasztói áremelés, de a vállalatoknál kérdéses, akár 50-60 százalékos áremelkedés is lehet. Ezt viszont akár inflációban, akár más áremelkedésben érezni fogja a lakosság – figyelmeztetett a szakértő. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s