h i r d e t é s

"Mindenki maradjon higgadt" - kéri a külügy a koronavírus kapcsán

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"Mindenki maradjon higgadt" - kéri a külügy a koronavírus kapcsán

2020. február 27. - 14:26

 

Nem segít a külügyi tárca azoknak a magyaroknak, akik ezt visszautasítják, a segítség nem kötelező - jelentette be Menczer Tamás államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Koronavírus - Forrás: pixabay.com

Menczer Tamás külügyminisztériumi államtitkár 13.30-ra várta tájékoztatóra az újságírókat.

Elmondta, ilyen felfokozott hangulatban "mindenkinek van ötlete", hogy mit kéne máshogy csinálni, de a kormány minden intézkedést a nemzetközi protokollok mérlegelése után hoz meg. "Mindenki maradjon higgadt" - hívta fel a figyelmet.

Számokat ismertetve elmondta, a világ más tájain 18 ország, az EU-ban 13 ország érintett a koronavírus által.

Elmondta még, a lombardiai tartomány a legfontosabb Olaszországban, itt nagy is az átmenőforgalom is, ami miatt két magyar kamionost már karanténba helyeztek, egyiküket Magyarországon.

A következő intézkedéseket kérte a fuvarozók egyesületétől:

  1. aki járt karantén sújtotta területen, és tünetet érzékel magán, azonnal jelezze az egyesületnek, illetve jelentkezzen a NNK zöld számán.
  2. konzuli regisztráció a külügy honlapján keresztül.

Menczer Tamás elmondta, a távolkeleti karanténhajóról hazatért három magyar jól van, tünetmentes, ők egy új helyszínen újabb 2 hetes karantént kezdenek most.

Tenerifével kapcsolatban elmondta, 5 magyar érintett, ez 2 családot jelent. Az egyik családban létfontosságú gyógyszereket szed az egyik tag, ezért az ő gyógyszerei utánpótlásáról a külügy gondoskodni fog.

Viszont nem sokkal ezelőtt tájékoztatást adtak a spanyolok, hogy lehetővé teszik más országok állampolgárainak, hogy elhagyják az országot, erről tájékoztattam Szijjártó Péter minisztert és Pintér Sándor minisztert is. Amennyiben járható út, repülőt küldünk az öt magyar állampolgárért

- jelentette be.

Kínában 175 magyar regisztrált a konzuli hivatalban, 20-an vannak a leginkább fertőzött területen. Dél-Koreában is vannak magyarok. Teguban egy magyar egyetemista van, de ő nem akar eljönni onnan.

Közölte még: ha valaki nem akarja, hogy segítsen neki a magyar külügy, akkor nem kap segítséget.

Ha valakinek fontosabb, hogy szórakoztassa a közösségi médiában a követőit, azzal nem tudunk mit kezdeni

- hangsúlyozta. (infostart.hu)


 

h i r d e t é s