h i r d e t é s

Mit gondol, melyik a leghalálosabb állat a Földön?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mit gondol, melyik a leghalálosabb állat a Földön?

2014. április 29. - 12:06
0 komment

 

Ha válaszolnia kellene arra a kérdésre, hogy melyek a leghalálosabb állatok a világon, valószínűleg valamilyen nagyobb testű ragadozót említene, esetleg valamilyen egzotikus kígyót, pókot.

De semmiképpen sem a mindennapinak számító szúnyogot.

Bill Gates, a Microsoft alapítója posztolta a lenti infografikát a leghalálosabb állatokról. Az ábra azt mutatja, hogy melyik állatfaj hány embert öl meg évente. A cápák például mindössze tíz emberrel végeznek éves átlagban, ennél még az elefánt is veszélyesebb a maga száz áldozatával.

Halálos állatok
Fotó: Gatesnotes.com

Tízezernél is több halálos áldozata van a cecelégynek, huszonötezer embert ölnek meg kutyák a veszettség terjesztésével és évi ötvenezer emberrel végeznek kígyók. Az ember szűk félmillió áldozattal csak a második legveszélyesebb.

A legtöbb embert azonban a szúnyogok ölik meg, persze csak áttételesen: évente összesen 725 ezer emberrel végeznek az általuk terjesztett különböző betegségek. A maláriának például 600 ezer halálos áldozata van évente, de ezen kívül még dengue-lázat, sárgalázat, chikungunya-lázat, nyugat-nílusi lázat is terjeszthetnek.

A szúnyogok által terjesztett betegségek nem mindig halálosak, de ha nem azok, akkor is annyira le tudják gyengíteni az embereket, hogy azok nem képesek gondoskodni magukról. Több milliárd dollárnyi kárt okoznak ezzel az érintett régióknak.
A világon több mint 2500 szúnyogfajta létezik, az Antarktiszon kívül valamennyi földrészen megtalálható valamilyen fajuk. A mostanában leginkább jótékonykodással foglalkozó Gates szerint ahhoz képest, mennyien vannak és milyen károkat okoznak, nagyon kevés figyelem jut rájuk.

 

index.hu

{flike}

{jcomments on}


 

h i r d e t é s