h i r d e t é s

Mit kérnek a nők Anyák Napjára? Csak egyetlen órát egyedül!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Mit kérnek a nők Anyák Napjára? Csak egyetlen órát egyedül!

2018. május 06. - 12:35

 

A nők 67 százaléka legalább egy óra egyedüllétet szeretne Anyák Napjára

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Egy anyuka átlagos egyedül töltött ideje csupán 17 perc naponta. Az anyukák kétharmada nagyon szereti az Anyák Napját, de egy kis figyelmességgel még szebbé tehetjük számukra ezt az ünnepet

Ha meg akarjuk lepni feleségünket vagy édesanyánkat Anyák Napja alkalmából, van egy biztos tippünk: adjunk neki naponta legalább egy órát egyedül. A Mumsnet 1300, egy évnél idősebb gyereket nevelő nő megkérdezésével készült kutatásából ugyanis az derül ki, hogy ennek örülnének a legtöbben a jeles nap alkalmából. A megkérdezettek kétharmadának (67%) álma naponta legalább egy óra egyedüllét, azonban a többségnek ez nem adatik meg: csupán a válaszadók 15 százaléka mondhatja el magáról, hogy naponta legalább 60 perc magára fordítható ideje van. Holott azt nem nehéz belátni, kortól és nemtől függetlenül mennyire fontos ez az idő ahhoz, hogy komfortosan és jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Az édesanyák 58%-a kénytelen 8 óra előtt kelni Anyák Napján is, pedig tízből kilencen szeretnének egy kicsit tovább aludni vagy pihenni. 64 százalékuknak nagyon jól esne, ha a párjuk reggelit hozna nekik az ágyba, 23 százalékuknak pedig az okozna nagyobb örömet, ha a gyerekük tenné ezt. A valóság sajnos ezzel szemben az, hogy az anyukák több mint fele (53%) magának készíti a reggelijét még ezen a különleges napon is.

Ennél is sokatmondóbb, hogy az édesanyák többsége pontosan ugyanúgy végez háztartási munkát Anyák Napján, mint a hét bármelyik napján: 62 százalékuk főz, 58 százalékuk mos, 49 százalékuk takarít, sőt, tízből négy anya még vesz is valami apróságot a párja nevében a saját anyjának. Egy másik, 2014-ben végzett felmérés szerint az édesanyáknak átlagosan nem több mint napi 17 percük jut kizárólag magukra – ez rendkívül kevés. A többségnek egyébként nincsenek igazán különleges vágyai, csupán több időt szeretnének olvasni, sorozatot nézni, teázni és aludni.

Annak ellenére, hogy a fentiekből meglehetősen borús kép bontakozik ki, már ami az anyák pihenőidejét illeti, a nők kétharmada kifejezetten élvezi az Anyák Napját a kutatás szerint. A kutatást végző intézet, a Mumsnet igazgatója szerint igen komoly nyomás nehezedik főként a kisgyerekes anyukák számára, hogy az év minden napján – így Anyák Napján is – önzetlenek legyenek, és nagyon nehéz nekik elmondaniuk, hogy mit szeretnének igazán; különösen akkor, ha ez a vágy néhány óra egyedüllétben ölt testet. Ezért érdemes az apáknak és (nagyobb) gyerekeknek odafigyelniük az anyjukra, és legalább egy minimális időre tehermentesíteni az anyukákat.

 

tenygyar.hu


 

h i r d e t é s