h i r d e t é s

Molnár Gergely, a 84 éves virágot árusító nénivel szemben intézkedő közterületes főnöke válaszolt a CIVILHETES kérdéseire

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Molnár Gergely, a 84 éves virágot árusító nénivel szemben intézkedő közterületes főnöke válaszolt a CIVILHETES kérdéseire

2016. április 07. - 14:25
0 komment

Hangos lett az Internet attól a szomorú hírtől, amely arról szól, hogy Budapesten egy virágot áruló, 84 éves nénivel szemben hogyan intézkedtek.

Molnár Gergely (j) - forrás: police.hu

"A világ és egyben az ország gondját oldotta meg reggel egy közterület-felügyelő és egy biztonsági őr Budapesten. Lefoglalták egy 84 éves virágárus hölgy nárciszait. A néni a a Kossuth téri metrókijáratnál árulta a kertje végében szedett virágokat némi dióval és pár zöld ággal együtt – nyilván engedély nélkül. De a hatóság embere csak a virágra csapott le. Nem értjük." - idézzük újra a Népszabadságot.

Mi sem értettük, így hat kérdést tettünk fel a Belváros-Lipótváros Közterület-felügyeletnek. Lapunk kérdéseire Molnár Gergely, a Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet igazgatója válaszolt.

Levelében megosztotta az összes, az intézkedéssel kapcsolatos információt, amelyet szó szerint közlünk:

"Elöljáróban megjegyzem, hogy a Kossuth téren egész nap egy járőrpár lát el posztos közterület-felügyelői szolgálatot. Ez azt jelenti, hogy a járőr csak a Kossuth téren járőrözik, a területet nem hagyhatja el. Elsődleges feladatuk az illegális árusok távoltartása, valamint a tér megóvása a rongálásoktól.

A közterület-felügyelői járőrpár a térre érkezését követően vette észre, hogy a metrókijárat oldalában egy hölgy virágcsokrokat árul. A közterület-felügyelő odament a hölgyhöz és felszólította, hogy engedély hiányában nem árulhat a téren, és ezért azt hagyja el. Majd egy pár méterre lévő engedéllyel szintén nem rendelkező adománygyűjtőhöz ment, akit felszólított a tér elhagyására, aki pár perc múlva azt el is hagyta. Ezután kb. 10 perc múlva a felszólítástól ismét odament a virágárusító hölgyhöz, aki egyáltalán nem tett eleget a felszólításnak, és tovább árulta a virágokat. Ekkor kezdte meg a felügyelő a hölggyel szembeni intézkedést, aki elmondta, hogy ő közel 60 éve árul virágokat és egyéb termékeket az utcán, de engedélye még sosem volt, valamint számlát sem szokott adni. Ezután került sor az adatok felvételére, a hölgy aláírásával elismerte, hogy szabályt sértett. Az intézkedés során mindenki normális hangnemben beszélt, panaszkodás, sírás nem hangzott el.  A felügyelő nem viselkedett agresszívan, megfélemlítést keltően, ahogy ezt a Népszabadság cikke sugallja.

Most pedig tételesen válaszolnék a feltett kérdésekre:

 1. Az intézkedő közterületesek miért csak a virágcsokrot foglalták le?

 2. Mi lett a lefoglalt virágcsokor sorsa?

 3. Milyen időközönként kell részt venniük a közterület felügyelet dolgozóinak pszichológiai tréningen?

 4. Milyen jogi következményekre számíthat a cikkben a néni, akivel szemben intézkedés történt?

 5. Az emberségnek és a mérlegelésnek nincs helye a jogalkalmazásban?

 6. A nénivel szemben intézkedő közterületesek milyen egyéb jogsértéseket derítettek fel/szüntettek meg a tegnapi szolgálatuk folyamán?

 

 1. Azért mert a hölgy csak azt kínálta eladásra, a többi áru el volt csomagolva.

 2. A virágcsokrok a felügyeletnél vannak.

 3. Felvételkor van pályaalkalmassági vizsgálat, amelynek része pszichológia vizsgálat is.

 4. Semmilyenre.

 5. Természetesen van. A felügyelő nem is azonnal büntetett, hanem először felszólította a tér elhagyására, amelyre a hölgynek bőven lett volna ideje, de ő ezt nem tette meg.

 6. Az intézkedő járőr aznap csak a Kossuth téren dolgozott. Büntetést szabtak ki még egy illegális árussal szemben, szintén virágárus. Több illegális árust, és adománygyűjtőt felszólítottak a tér elhagyására, amelyet ők megtettek, így nem kellett velük szemben intézkedni. Valamint figyelmeztetéssel éltek több turista felé a park megfelelő használatára. Emellett a többi közterület-felügyelő több, mint 120 esetben intézkedett szabálysértési esetekben a kerület többi részén. Valamint figyelmeztettek szabálysértés abbahagyására."


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s