h i r d e t é s

Müller Cecília nélkül tájékoztatott az operatív törzs

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Müller Cecília nélkül tájékoztatott az operatív törzs

2020. október 30. - 11:44

 

Szigorításokról számol be az operatív törzs

Operatív törzs - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Újabb rekordra ugrott az új fertőzöttek és a halálos áldozatok száma csütörtökön, míg Orbán Viktor a hétfőtől érvényes szigorításokról beszélt.

Az ITM kezdeményezésére új országos fogyasztóvédelmi akció indult a koronavírustesztek árazásának ellenzőzésére – jelentette be Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettese. A szeptember 21-én elrendelt 19 500 forintos hatósági ár bevezetése után a szolgáltatók eltérően alakították ki az árpolitikájukat, és közbe az igény is megnövekedett. A vizsgálatok során az ár alkalmazását és feltüntetését is ellenőrzését , illetve azt is, hogy tételes tájékoztatást kapnak-e az ügyfelek.

Budapesten még zajlik az ellenőrzés, a 19 megyében már végeztek, 81 vállalkozást ellenőrzitek, húsz esetben tapasztaltak valamilyen problémát. Minden negyedik jogsértően járt el. Összesen 240 ellenőrzést végeztek, 29 esetben észleltek jogsértést. 100 honlapot néztek át , 14 esetben találtak problémát.

83 telefonos ellenőrzés esetében háromszor tapasztaltak hibát.

A húsz jogsértő szolgáltató ellen 14 esetben 17 eljárás indult. Egy részük együttműködő volt, ellenük nem indul fogyasztóvédelmi eljárás. Három esetben viszont már bírságot ki kellet szabni. Vagy nem érhetők el a tesztek 19 500 forintért, vagy nem egyértelmű az árazás.

3286 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 71 413 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 65 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1699 főre emelkedett, 17 953-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 51 761 fő. 3753 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 267-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a csütörtöki adatokat Galgóczy Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

A mindenszentek és a halottak napján azt kérik, hogy akik tünetetket észlel magán, ne menjen a temetőbe, otthon gyújtson gyertyát. Kerülni kell a zsúfolt helyeket, érdemes kevéssé frekventált időpontba a temetőbe menni, ha kell, akkor szabadtéren is érdemes maszkot viselni – mondta a szakember.

A temetők fenntartóitól azt kérik, hogy fokozottan takarítsák és fertőtlenítsék a sírkerteket.

Hétfőtől szigorodnak a maszkviselési szabályok – közölte Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese. A vendéglátóhelyeken is maszkot kell majd hordani az étkezés idejét kivéve – emelte ki. Szigorodtak a rendőrség által kiszabható szankciók is. Aki a védelmi szabályokat megszegi, szabálysértést követ el.

Mindenszentek és halottak napja idején megerősítik a rendőri jelenlétet a temetőkben és azok környékén, ellenőrzini fogják a maszkviselési szabályok betartását.

A teljes határzárat november 30-ig meghosszabbította a kormány, 128 határátlépési pont közül tíz helyen engedik a tranzitforgalmat, a teherforgalmat pedig öt átkelőn.

A védelmi intézkedések megszegése miatt 86 rendőri intézkedésre volt szükség az elmúlt 24 órában. Ebből 16 történt tömegközlekedési eszközökön. A kereskedelmi üzletekben 70 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek, 13 helyszíni bírságot szabtak ki, 11 embert feljelentettek.

A tranzitszabályok megszegése miatt 43 esetben intézkedtek, 42 esetben bírságot szabtak ki.

12 675 hatósági karantént ellenőriztek a helyszínen, 3718 esetben rendeltek el karantént, és 26 396 hatósági karantén van hatályban. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s