fbpx Nagy pofon is lehet az szja-visszatérítés | CIVILHETES

h i r d e t é s

Nagy pofon is lehet az szja-visszatérítés

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Nagy pofon is lehet az szja-visszatérítés

2021. október 05. - 06:23

 

Odacsap a nyugdíjaknak az állam?

1,9 millió magánszemély örülhet a kormány szja-visszatérítésre vonatkozó bejelentésének, de abba vélhetően csak kevesen gondoltak bele, milyen hatással lesz mindez a nyugdíjcélú megtakarításokra, amelyeknek egyik legvonzóbb eleme éppen az az szja-ból történő adójóváírás, amely a kormány lépése miatt sokaknak nem fog rendelkezésre állni a jövő évi adóbevallásra. Magánszemélyként persze jobban járnak majd a jövő évi szja-visszatérítéssel, az öngondoskodási piacnak azonban nagy érvágás lehet, hogy akár el is maradhatnak a szokásos év végi hajrák a befizetéseknél. - írja a Portfolio

Fájó lehet az idei év a nyugdíjcélú megtakarításoknak

Fajcsák Gábor, az RSM adóüzletágának vezetője a múlt hét csütörtökön megjelent szja-visszatérítést taglaló rendelet kapcsán a Portfolio-nak azt nyilatkozta, hogy ha maradt az adó-visszatérítés után adó, akkor arról tud rendelkezni a magánszemély. Ugyanis ha a visszatérítés után nem marad fizetendő adó, akkor nincs miről rendelkezni.

KITÉRT ARRA IS, HOGY HA VALAKI A 800 EZER FORINTOS VISSZATÉRÍTÉSI HATÁR ALATT MARAD, Ő SZÁNDÉKÁTÓL FÜGGETLENÜL MOST NEM TUD RENDELKEZNI PÉLDÁUL A NYUGDÍJPÉNZTÁRA JAVÁRA, A JOGSZABÁLY TECHNIKAILAG ÚGY TŰNIK, ERRE A DÖNTÉSRE NEM AD LEHETŐSÉGET.

A szakértő szerint ugyanakkor előállhat az az opció, hogy majd az éves bevallásban lehetőséget biztosítanak arra, hogy úgy döntsön az illető, nem kér vissza például 150 ezer forintnyi visszatérítést, hanem inkább a pénztárnak történő utalást kéri, de ez nem tűnik szükségszerűnek. Ugyanis feltehetően azért is lett ez a sorrend, mert ha valaki visszakapja az összes befizetett szja-ját, akkor abból maga is teljesíthet önkéntesen pénztári befizetést, méghozzá bármilyen összegben. A különbség annyi, hogy így magának kell intéznie.

Fajcsák Gábor azt is kiemelte, hogy a legjobban azok járnak, akiknek a visszatérítés 800 ezer forintos felső határán túl is marad még annyi szja-juk, hogy az ilyen típusú (pénztári befizetésekhez köthető) adókedvezményt is maximálisan kihasználják. Ez további 150 ezer forint vagy bizonyos feltételek mellett 250 ezer forint adókötelezettség mellett lehetséges - tette hozzá a tanácsadó

Mit mondanak a szakértők?

Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke a Portfolio kérdésére elmondta, hogy az első visszajelzések alapján az szja-visszatérítés nem fogja megrengetni az önkéntes pénztárakat, de kétségkívül hatással lesz az év végi befizetésekre, hiszen a pénztárak esetében sokan éppen az év végén fizetnek be nagyobb összegeket annak érdekében, hogy kimaxolják az adójóváírást. A szakember kitért arra is, hogy az MNB pár héttel ezelőtti előadásában idén év végére még 20%-os növekedést jelzett előre a tavalyi évhez képest a befizetéseknél, de Kravalik szerint a visszatérítés miatt az év végi befizetések megmaradnak a tavaly látott szinteknél.

A Pénztárszövetség elnöke hozzátette: az is kérdés, hogy az így megkapott visszatérítést milyen célra fogják majd fordítani az emberek. Vélhetően ez megtakarítási célt is szolgálni fog, sokan próbálnak ebből a plusz jövedelemből olyasmire is félretenni, amire eddig nem volt lehetőségük, ez pedig összességében akár löketet is adhat az öngondoskodásnak – tette hozzá. Más, de szintén fontos kérdés szerinte, hogy mi lesz azokkal a pénztártagokkal, akik már korábban teljesítették idei éves befizetéseiket, hiszen így nem fognak tudni adójóváírással élni (igaz, ők sajnos csak a kisebbséget képviselik).

Póth Viktor, az OVB üzletfejlesztési igazgatója válaszában kifejtette, mivel a kormány jelenlegi lépése egyszeri, így véleményük szerint nem fogja érdemben befolyásolni a hosszú távú öngondoskodási hajlandóságot. Vélhetően lesz némi egyszeri hatása, de azt inkább az év végi eseti díjbefizetéseknél lehet majd tapasztalni. Az OVB-nél általában optimistán látják a jövőt és most is inkább abban bíznak, hogy ezzel a lépéssel a családoknál lecsapódó többletpénz nem egy az egyben fogyasztásra megy majd, hanem tartalékképzésre is jut belőle. Azoknál a háztartásoknál, ahol van érdemi tartalék, megtakarítás ott értelemszerűen a hosszabb távú, rendszeres öngondoskodási termékekről is könnyebben lehet beszélni.

A szakember szerint tehát a döntés elsősorban az egyszeri befizetéseket fogja érinteni, a folyamatos megtakarításokat nem. A szerződések darabszáma, pontosabban tagok száma alapján a pénztárakat érintheti leginkább, mivel ez jelenleg a leggyakoribb forma. Az egy szerződőre, ügyfélre jutó vagyontömeg a NYESZ számláknál a legmagasabb, így befizetés összege tekintetében várható némi visszaesés év végén. A nyugdíjbiztosításoknál leginkább az eseti befizetésekre lehet év végén negatív hatással, a gyakoribb, folyamatos díjas megtakarításoknál erre nem számítanak. Fontos, hogy jövedelmi helyzettől függően akkor is járhat az idei évre nyugdíjcélú adó-visszatérítés, ha egyébként a gyermekneveléssel kapcsolatos visszatérítésre is jogosult valaki, ezért érdemes egyeztetni szakemberrel az adott kérdésről - tette hozzá.

Egy másik, biztosítási piacon tevékenykedő forrásunk azt nyilatkozta, nagy visszaesésre az szja-visszatérítés miatt nem számít a nyugdíjbiztosítási piacon, mivel azonban ez egy egyszeri hatás, várhatóan az év végén a nyugdíjcélú megtakarítások illetve az eseti befizetések volumene csökkenni fog valamelyest.

Szerinte a lépés hatására termékátrendeződés is bekövetkezhet. Ezt azzal indokolta a szakember, hogy bár most sem feltétlenül az adókedvezmény a fő motiváló erő, amiért valaki nyugdíjbiztosítást köt, sokkal inkább a nyugdíjcél, vannak olyan ügyfelek, akiknek az adójóváírás a legvonzóbb eleme ezeknek a termékeknek, így esetükben a biztosítások értékesítése átterelődhet a unit-linked típusú biztosítások felé. A biztosítóknál a portfóliók növelése a fő cél, kompenzálva ezzel az esetleges amortizációt – fejtette ki. A tapasztalatok minden esetre azt mutatják, hogy egy jó portfólióval, vonzó költségszerkezettel meg lehet tartani az ügyfeleket – tette hozzá.

További részletek a Portfolio cikkében >>


 

Kommentek

h i r d e t é s