h i r d e t é s


Nagy valószínűséggel elutasítják Babis kormányát a képviselőházban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nagy valószínűséggel elutasítják Babis kormányát a képviselőházban

2018. január 10. - 16:04

 

A cseh államfő szerint az Andrej Babis miniszterelnök által szerdán a képviselőház elé beterjesztett programnyilatkozat jó kiindulási alap a kormány jövőbeni programjához, ezért személyesen támogatja.

Forrás: kitekinto.hu

Milos Zeman ugyanakkor a parlament alsóházban mondott beszédében elismerte: a jelenlegi belpolitikai helyzetben nagy a valószínűsége annak, hogy a képviselőház nem szavaz bizalmat a kisebbségi kormánynak.

A kabinet programnyilatkozatának beterjesztése előtt elmondott mintegy félórás felszólalásában az államfő megindokolta, miért nevezte ki Babist kormányfőnek, miért tartja jónak a kormányprogramot, de konkrétan és nyíltan nem szólította fel a képviselőket a kabinet támogatására.     

Még a képviselőház szerdai ülése előtt az októberi választáson győztes ANO mozgalmon kívül a parlamentbe jutott további nyolc párt közölte: nem szavaznak bizalmat a kormánynak. A 200 tagú testületben az ANO-nak 78 képviselője van, ami nyilván nem elegendő a bizalom megszavazásához.     

Az elutasítás egyik visszatérő indoka, hogy Andrej Babis ellen a rendőrség büntetőjogi eljárást indított az európai uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt, ezért személye a kormányfői tisztségben elfogadhatatlan.     

Zeman felszólította a képviselőket: ne tekintsék magukat "rendőrnek, ügyvédnek, bírónak", és várják ki az eljárás eredményét.

Általános alapelv, hogy a bírósági döntés elhangzásáig minden vádlottat ártatlannak kell tekinteni

- szögezte le.   

 A Cseh Kalózpárt javaslata, hogy a kormány programnyilatkozata előtt a képviselőház szavazzon Andrej Babis mentelmi jogának a felfüggesztéséről, ahogy azt a rendőrség kérte, azonban nem kapta meg a testület támogatását, így a parlamenti alsóházi ülés egyetlen napirendi pontját a Babis-kormány programnyilatkozata jelenti.     

Andrej Babis beszédében azt mondta: a mai Európa egyik legnagyobb problémáját a migráció jelenti, a Brüsszel által szorgalmazott menekültkvóták nem hatékonyak, csak megosztják Európát.

Mindent meg kell tennünk nemzeti érdekeink védelmében

 - szögezte le a kormányfő.

Világos, hogy az alapot a V4-es csoport jelenti (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia), de új szövetségeseket kell keresnünk

- tette hozzá Babis.

Hangsúlyozta: aktívan harcolni kell az ország érdekeiért, és meg kell akadályozni, hogy a jövőben bármikor újra többségi döntések születhessenek az Európai Unióban, konszenzusos döntésekre van szükség.     

A kormányfő elutasította azokat a bírálatokat, miszerint egyeduralomra, személyi hatalomra és a demokrácia leépítésére törekszik. Hangsúlyozta, hogy kormánya nyitott minden ellenzéki javaslat megfontolására. A miniszterelnök beszéde végén felszólította a képviselőházat, hogy szavazzon bizalmat kormányának.

(MTI)h i r d e t é s

betöltés..

;